Delta A330-300 Takeoff

Önde Gelen Havayollarının Güncel Uçuş Sayıları

Bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte havayolu şirketlerinin toparlanma süreci devam ediyor.

Radarbox.com tarafından derlenen yedi günlük ortalama uçuş verisi istatistiklerinde bunu görmek mümkün.

Özellikle bazı Amerikalı ve Çinli taşıyıcıların, 2019 yılı seviyelerine ulaştığı ve hatta geride bıraktığı anlaşılıyor.

Gelgelelim, Radarbox verilerinin yüzde yüz doğru olmadığını da gözden kaçırmamak lazım.

Ayrıca aşağıdaki grafiklerdeki verilerin uçuş verisi olduğunu ve taşınan yolcu sayısının, nispeten düşük seyreden doluluk oranları sebebiyle daha az olduğunu da hesaba katmak gerekiyor.

Yine nispeten daha düşük kapasiteli uçakların kullanıldığını ve arz edilen toplam kapasitenin bu grafiklerde algılanandan daha az olabileceğini de düşünmemiz şart.

İlk olarak Air France’a bakalım. Son haftalardaki artışa rağmen Air France’ın uçuş sayısı, kriz öncesinin ancak yarısı kadar.

American Airlines’ın görünümü ise bir hayli olumlu. Dünyanın en büyük havayollarından olan American, güçlü bir biçimde uçmaya devam ediyor.

Covid-19 seyahat yasaklarının kaldırılmasıyla birlikte British Airways de başını yukarı doğru kaldırmış. Gelgelelim uçuş sayısı, 2019’un dörtte birine bile ulaşmış değil.

Krizi atlatma konusunda hızla ilerleyen bölgelerin başında Çin geliyor. Çinli taşıyıcılar, China Eastern ve China Southern, kriz öncesi seviyeleri yakalamış.

American gibi Delta da yavaş da olsa her geçen gün uçuş sayısını artırmaya devam ediyor.

Orta Doğu’nun lider havayolu Emirates, bir türlü arzu ettiği artış trendini yakalayamamış. 2019’a göre yüzde 40 oranında daha az uçuş yapan şirket, sene başından bu yana hemen hemen aynı seviyede uçuş yapıyor.

Avrupalı bir başka dev Lufthansa’da durum çok parlak görünmüyor. Nisan başından bu yana uçuş sayısı pek artmayan şirket, 2019’un üçte biri seviyesinde bulunuyor.

Emirates’in bölgesindeki en yakın rakibi Qatar Airways, 2019’a göre yüzde 28 geride. Uçuş sayısı son 4-5 aydır pek değişmiyor.

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük havayolu Ryanair, kriz öncesi günlerini mumla arıyor. Şirketin uçuş sayısı, 2019’un neredeyse beşte biri kadar. Bununla birlikte, Avrupa Birliği içinde seyahatin serbest bırakılırsa, Ryanair uçuşlarında çok ciddi bir artış yaşanabilir.

Ülkemizin bir numaralı taşıyıcısı THY, geçtiğimiz haftalarda uygulanan “kapanma” tedbirleri sonrasında yeniden toparlanmaya çalışıyor. Henüz Nisan başındaki seviyesine ulaşamayan şirket, 2019’a göreyse yüzde 40 oranında daha az uçuş yapıyor.

ABD’nin üçüncü devi United Airlines, American ve Delta gibi 2019 seviyesini yakalamış görünüyor.


Posted

in