British Airways, Genel Yönetim Merkezini Satmayı Düşünüyor

British Airways, Londra’nın Harmondsworth köyündeki genel yönetim merkezini satmayı tasarlıyor.

Şirket bu çerçevede, Heathrow Havalimanı yakınlarında bulunan ve “Waterside” adını taşıyan binanın değerinin tespiti amacıyla, emlâk danışmanları tuttu.

Böylesine radikal bir fikrin arkasında, kolayca tahmin edebileceğiniz üzere, Covid-19 salgını sonrasında değişmesi beklenen çalışma alışkanlıkları yatıyor.

British Airways, kriz atlatıldıktan sonra da personelinin evden (uzaktan) çalışmaya devam etmesini planlıyor.

Eğer bu plan gerçekleşirse, salgın öncesindeki normal dönemde yaklaşık iki bin kişinin görev yaptığı Waterside binasına pek ihtiyaç kalmayacak.

Tabii bu işin henüz düşünce aşamasında olduğunu da unutmayalım.

Binanın tamamı mı yoksa bir bölümü mü satılacak veya bu fikirden vaz mı geçilecek; bunu zaman gösterecek.

Üçüncü Pist Yapılırsa, Bina Yıkılacak

1998 yılında 200 milyon Pound gibi oldukça yüksek bir bedel karşılığında inşa edilen Waterside bina kompleksi, 115 hektarlık bir yeşil alan üzerinde kurulu bulunuyor.

British Airways’in genel yönetim merkeziyle ilgili ilk sorun aslında bundan yaklaşık beş yıl önce yaşanmıştı.

Londra Heathrow Havalimanı’na yapılması planlanan üçüncü pist projesi sebebiyle, Waterside binasının yıkılması gerektiği ortaya çıkmıştı.

Yeni pist projesi çerçevesinde yıkılması gereken binalar, piyasa değerinin %25 üzerinde bir fiyatla devlet tarafından istimlâk edilecekti.

British Airways Yönetim Binası

O zamanlar henüz Covid-19 gibi bir krizin yaşanabileceği kimsenin aklından geçmediğinden, bu durum ciddi tartışmalara yol açmıştı.

British Airways yönetimi, yıkım kararından kendilerinin haberdar olmadığını iddia etmişti.

Gelgelelim mevcut şartlar ve önümüzdeki yıllara yönelik beklentiler ışığında, havacılık sektöründeki tüm plan ve projeler alt üst olmuş durumda.

Herhalde bugün devlet gelip Waterside binasını hem de piyasa değerinin üzerinden bir fiyatla istimlâk etmek istese, British Airways hemen kabul eder.

Ama işin gerçeği şu ki, en yoğun dönemde bile inşaatına bir türlü başlanamayan yeni pist projesi, daha uzunca bir süre beklemeye devam edecek gibi görünüyor.


Posted

in