Uçak Kiralama İşinde AerCap – GECAS Birleşmesi

Dünyanın en büyük uçak kiralama firmalarından AerCap ve GECAS (GE Capital Aviation Services), güçlerini birleştirmeye karar verdi.

Dokuz ilâ on iki ay içinde tamamlanması hedeflenen satın alma işlemi sonrasında ortaya çıkacak yeni şirkette GE’nin payı %46 olacak.

Yaklaşık 30 milyar USD’ye mâl olacak bu hamleyle AerCap, uçak kiralama sektöründeki liderliğini iyice pekiştirecek.

Bekleyen siparişlerle birlikte AerCap’in toplam 1.330, GECAS’ın ise 1.600 uçağı bulunuyor.

Bir başka deyişle bu birleşme sonrasında, mevcut 2.000 civarında uçağın yanı sıra önümüzdeki yıllarda teslim alınacaklarla birlikte portföyünde yaklaşık 3.000 uçağın olacağı bir dev doğacak.

Uçaklarla birlikte 900 kadar motor ve 300 kadar da helikopter, yine bu dev şirketin mülkiyetinde yer alacak.

Şirketin müşteri sayısı ise 300 civarına ulaşacak.

Merkezi İrlanda’nın başkenti Dublin’de olan AerCap daha önce de 2014 yılında, bir diğer büyük kiralama firması ILFC’yi bünyesine katmıştı.

Bilindiği üzere, uçak satın alırken kiralama yöntemini kullanan bir çok havayolu şirketi, bir finansal aracı olarak AerCap ve GECAS gibi firmalardan faydalanıyor.

Covid-19 krizi bu yüzden, uçak kiralama firmalarını da ciddi bir biçimde etkiledi.

Dünya genelinde hâlâ binlerce uçak yerde park halinde bekliyor.

Bir çok havayolunun iflas ettiği veya ödemelerini yapmakta zorlandığı bu dönemde, uçak kiralama pazarı da neredeyse durma noktasına geldi.

Geçen yıl ilk pes eden havayollarından Norwegian’ın hisseleri, borçlarına karşılık olarak uçak kiralama firmalarınca devralınmıştı.

AerCap, BOC Aviation, Avolon ve DP Aircraft adlı uçak kiralama firmaları, Norwegian ile yaptıkları anlaşma sonucunda, şirketin borçlarına karşılık bir hayli yüksek oranda hisse sahibi olmuşlardı.


Posted

in

,

Tags: