Tatil Amaçlı Seyahatlerde Patlama Yaşanması Bekleniyor

Tüm dünya adeta dört gözle ilaç şirketlerinden gelecek iyi bir haberi bekliyor.

Covid-19 tedavisinde kullanılabilecek bir ilaca ilişkin bir duyuru veya yeni geliştirilmekte olan aşıların test sonuçları, gündemde hemen ilk sıraya yükseliyor.

Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu BioNTech firmasının, Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in desteğiyle geliştirdiği BNT162b2 adlı aşının tüm deneme süreçlerinin başarıyla tamamlandığı ve dağıtım için sadece gerekli iznin beklendiğinin açıklanması, turizm, etkinlik ve havacılık sektörlerinde heyecanla karşılandı.

Zira aşının yaygın bir biçimde kullanılır hale gelmesiyle birlikte özellikle tatil amaçlı seyahatlerde bir patlama yaşanacağı tahmin ediliyor.

Önümüzdeki ilk önemli tatil dönemi yılbaşı.

Gelgelelim, özellikle hristiyan dünyada seyahat sayısında ciddi bir artış sağlayan bu döneme kadar aşının ne denli geniş bir kitleye ulaşacağı soru işareti.

Zaten Endonezya, Malezya, Tayland gibi ülkelerin yabancı turist konusunda sene sonuna kadar son derece sıkı kurallar uygulamaları, arzu edilen tatil hareketinin yılbaşı döneminde yaşanması biraz zor görünüyor.

Yılbaşının hemen ardından ise Ocak sonu, Şubat başı gibi, okulların yarı yıl tatilleri geliyor.

Aynı dönemde buna ilave olarak, Çin yeni yıl tatili başlıyor.

Hatırlanacağı üzere Çin, bu yılki yeni yıl tatilinde Covid-19 salgını sebebiyle seyahatleri büyük oranda yasaklamıştı.

Ama 2021’de yeni bir sürpriz olmazsa bu dönem son derece yoğun geçmeye aday.

Yarı yıl ve Çin yılbaşı tatillerinin ardından Nisan ayındaki Paskalya tatili, turizmcilerin ve havayolu yöneticilerinin merceği altında.

Mayısta ise hem havalar ısınacak hem de ayın ortasında Ramazan Bayramı bulunuyor.

Neticede, tüm olumsuzluklara karşın, turizm, etkinlik ve havacılık sektörleri açısında Covid-19 salgının en dip noktasına ulaştığımızı düşünüyorum.

Kasım ve Aralık aylarının da şu anki gibi durgun geçmesinin ardından, Ocak sonundan itibaren yavaş yavaş, Mayıs’tan sonra ise çok ciddi bir toparlanmanın yaşanması kuvvetle muhtemel.

Tabii bunun için iki şart bulunuyor:

1) bir aşının veya ilacın başarılı bir biçimde uygulanır hale gelmesi

2) herhangi bir şekilde tüm dünyayı etkileyecek yeni bir olumsuzlukla karşılaşmamak

Öte yandan, iş amaçlı yapılan seyahatlerdeki toparlanma hızının daha yavaş olacağı ve kriz öncesi seviyeye ancak 2023-24 yıllarında dönülebileceği tahmin ediliyor.


Posted

in

,