İngiltere’nin Karantina Politikası, Uçak Rezervasyonlarını Olumsuz Etkiledi

İngiltere’nin uyguladığı karantina kuralları, uçak rezervasyonlarını son derece olumsuz bir biçimde etkiledi.

İngiltere’nin sık sık güncellediği ülke listesi, bir çok kişiyi tatile gitmekten veya İngiltere’yi ziyaret etmekten alıkoydu.

Zira listede bulunan ülkelerden veya bölgelerden İngiltere’ye gidenler, ister yabancı isterse İngiliz vatandaşı olsun, 14 günlük karantinaya girmek zorunda.

Londra Heathrow Havalimanı

Bu belirsizlik ortamı, uçak rezervasyonlarına açık bir biçimde yansıdı.

Rezervasyonlarda Haziran ayında başlayan artış eğilimi, Temmuzun sonunda ani bir biçimde terse döndü.

Zira 25 Temmuz günü İngiliz hükümeti, İspanya’dan gelecek olan herkes için 27 Temmuzdan itibaren karantina uygulanacağını duyurdu.

Karantina listesi Ağustos ve Eylül aylarında peyderpey kalabalıklaştı.

15 Ağustosta Fransa, Hollanda, Malta, Turks ve Caicos Adaları gibi tatil beldeleri listeye eklendi.

Eylül ayında Portekiz ve Yunanistan’dan çok sayıda ada, İngiltere’nin karantina uygulamasından nasibini aldı.

Sadece yaz tatili destinasyonları değil Lüksemburg, Avusturya, İsviçre, Macaristan gibi Avrupa ülkeleri de aynı kaderi paylaştı.

Durum böyle olunca, İngiltere çıkışlı ve varışlı uçak rezervasyonlarında iki haftada 10 puan gibi son derece sert bir düşüş yaşandı.

Yaşanan bu şokun ardından, İngiliz tatilcilerin muhtemelen farklı ülkeleri tercih etmeleriyle birlikte rezervasyonlar bir miktar toparlandı.

Ama yine de Ağustos sonu itibarıyla baktığımızda, bu önemli ülkedeki durumun geçen senenin %85 oranında gerisinde olduğunu görüyoruz.

İngiliz hükümetinin Covid-19 salgınıyla ilgili almış olduğu ve sık sık güncellenen bu kararlar, başta Ryanair olmak üzere British Airways ve easyJet tarafından da sert bir biçimde eleştiriliyor.