Economy Class Yolcuları, Business’a Kayıyor

Sivil havacılık sektörünün tarihindeki en büyük kriz, bizlere olağan üstü şeyler yaşatmaya, göstermeye devam ediyor.

IATA’nın yaptığı bir analizde, Economy Class yolcularının bir bölümünün, “Premium” olarak tabir edilen Business ve First Class’a kaydığını gösteriyor.

Bunun en önemli sebebiyse, Covid-19 salgını sonrasında yolcu talebinin anormal bir biçimde azalmasına paralel olarak uçak bileti fiyatlarında yaşanan muazzam düşüş.

Normal dönemde bir Business Class biletinin fiyatı, ortalama olarak, Economy Class biletinin beş katı kadar oluyor.

Ancak kriz döneminde Economy Class biletleri %30 oranında ucuzlarken, Business ve First Class biletlerindeki gerileme %70’i buldu.

Özellikle iş amaçlı yapılan seyahatlerin neredeyse durma noktasına gelmesi, Premium kabindeki yolcu talebini neredeyse sıfırladı.

Neticede bu durum, Business/Economy bilet fiyatı oranını “bire iki” seviyesine çekti.

Hal böyle olunca, hem daha rahat bir biçimde seyahat etmek hem de hastalığın bulaşma riskini azaltmak isteyen bazı yolcular, Business Class’ı tercih etmeye başladı.

Tabii kriz öncesinde havayolları için çok önemli bir gelir kaynağı konumundaki Business ve First Class gelirlerinin bu denli düşmesi, şirketlerin yakın geleceğe karamsar bir biçimde bakmasına yol açtı.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki havayolları, “gerçek” Business yolcularını daha uzunca bir süre hasretle beklemeye devam edecek.


Posted

in