Ethiopian - Boeing 777

Ethiopian Airlines, South African Airways’e Yardım Edecek

Ethiopian Airlines, iflas noktasındaki South African Airways’e destek olmak amacıyla girişimlerde bulunuyor.

Ethiopian Airlines bu çerçevede, Güney Afrika Cumhuriyeti hükümetiyle görüşmelerini sürdürüyor.

Özellikle 2011-2017 döneminde hızlı bir biçimde büyüyen Ethiopian Airlines, South African Airways’i (SAA) geride bırakarak Afrika’nın en büyük havayolu haline gelmişti.

Şirket, bu konumundan da aldığı güçle, neredeyse altı aydır tahliye operasyonları hariç hiç ticarî uçuş yapmayan Güney Afrikalı rakibiyle işbirliğinde bulunmak istiyor.

Mâli açıdan çok zor bir dönemden geçen SAA, daha geçtiğimiz Aralık ayında iflas koruma programına alınmış ve Covid-19 salgın sonrasında tüm uçuşlarını durdurmuştu.

Bu duruma bir çare olarak SAA için bir yeniden yapılanma planı hazırlanmış ve şirketin alacaklıları bunu onaylamıştı.

Lâkin planın uygulanabilmesi için 10 milyar Rand (580 milyon USD) civarında bir finansman kaynağı gerekiyor.

İhtiyaç duyulan kaynak şimdiye kadar bulunamadığından, SAA uçakları yerde yatmaya devam ediyor.

Henüz resmî bir açıklama yapılmamakla birlikte, Ethiopian Airlines’ın operasyonel tecrübesini SAA’ya aktarmayı taahhüt edeceği ve bu sayede, hedeflenen mâli desteğin özel fonlardan elde edileceği belirtiliyor.

Ayrıca SAA’nın kurtarılmasına yönelik olarak şimdiye kadar 9-10 farklı teklifin geldiği ve bunların dört tanesinin umut verici olduğu kaydediliyor.

South African Airways_Cape Town Airport_CPT_Airbus A340_Jan 2014

Son altı senede Güney Afrika hükümeti SAA’ya toplam 20 milyar Rand civarında finansal destek sağlayarak, şirketi batmaktan defalarca kurtarmıştı.

Aynı dönemde SAA’nın toplam zararı ise 26 milyar Rand’ı bulmuştu.

Ancak bu kez yolun sonuna gelindi; şirket ya hazırlanan plan çerçevesinde yeniden yapılandırılacak ya da daha uzunca bir süre gökyüzünden uzak kalacak.