Berlin Brandenburg Havalimanı Açılıyor

Berlin Brandenburg Havalimanı’nın yapımında son düzlüğe girildi.

Yeni havalimanı, son anda yine sıra dışı bir aksaklık olmazsa, 31 Ekim 2020 tarihinde resmen hizmete giriyor.

3 Haziran 2012 tarihinden bu yana açılışı sürekli bir biçimde ertelenen Berlin Brandenburg Havalimanı bu defa işi sıkı tutmuş durumda.

Projenin bu kadar gecikmesinde büyük rol oynayan yangın söndürme ve tahliye konularındaki son denemeler geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamlandı.

Bu aşamadan sonra yeni havalimanının hizmete girmesinin önünde pek bir engel kalmamış gibi görünüyor.

Berlin (BER) Willy Brandt Havalimanı

Schönefeld, Yeni Havalimanına Dahil Edildi

Yeni havalimanı projesi başlatıldığında Berlin’de üç farklı havalimanı bulunuyordu:

Tempelhof (THF), Tegel (TXL) ve Schönefeld (SXF).

Planlamalara göre, yeni havalimanı açıldığında, diğer üç havalimanı kapatılacaktı. Bunlardan Tempelhof, 2008’de kapatılırken, diğer iki havalimanı günümüze dek faaliyetini sürdürdü.

Brandenburg Havalimanı’nın yapımı o kadar gecikti ki aradan geçen yıllar içerisinde havalimanının terminal kapasitesinin daha açılmadan yetersiz kalacağı görüldü.

Bunun üzerine, Schönefeld Havalimanı’nın yeni havalimanına dahil edilmesine karar verildi.

Eski terminalde kapsamlı bir tadilat yapıldı ve “Terminal 5” adıyla Berlin Brandenburg Havalimanı kapsamına alındı.

Bu çerçevede, kış tarifesine geçilecek olan 25 Ekim 2020 tarihinde, Schönefeld’in SXF olan IATA kodu iptal edilecek ve yeni havalimanının BER kodu kullanılmaya başlanacak.

Brandenburg Havalimanı’nın yeni terminali ise Terminal 1 ve Terminal 2 şeklinde ayrılıyor.

Tegel Yeni Döneme Hazırlanıyor

Öte yandan, başkente hizmet veren diğer havalimanı Tegel ise uçuşlara kapatılacak ve yeni bir döneme merhaba diyecek.

Havalimanının kapladığı 5 km²’lik alan baştan aşağıya yeniden geliştirilecek.

Berlin TXL adı verilen proje çerçevesinde, halkın ikamet edeceği çok sayıda konut, bir araştırma-geliştirme ve sanayi kampüsü, ofisler ve genişçe bir park, Berlin’e kazandırılacak.

Terminal A, Beuth Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kullanımı için yenilenecek. Urban Tech Republic adlı bu bölümde, insanların kent içi hayatını kolaylaştırmaya dönük teknoloji çalışmaları yapılacak.

Terminal C ve D, üretim yapan şirketler ve yeni kurulan şirketler (start-up) için ayrılacak. (Almanya’da 2018 yılında 4,6 milyar Euro’luk start-up yatırımı yapıldı)

Havalimanının hangarlarını ise Berlin İtfaiyesi Akademisi kullanacak.

Berlin’deki iş yerlerinin %98 oranında dolu olduğu düşünüldüğünde, projenin önemi daha iyi kavranabilir.

Berlin TXL

Tegel Projekt adlı şirket tarafından yürütülen ve geçtiğimiz yılın Kasım ayında ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılan projenin milyarlarca Euro’ya mâl olması ve tam olarak 2040 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Projeye ilk kazma ise 2021 yılının bahar aylarında vurulacak.

İngiltere’nin halen sancılı bir biçimde sürdürdüğü Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) süreci, İngiltere merkezli çok sayıda firmanın Almanya’ya taşınmasına yol açmış durumda.

Sadece 2017 yılında 152 firma İngiltere’den Almanya’ya göç etmiş.

Berlin TXL projesinin, devam edeceği öngörülen bu sıra dışı akıma da cevap vermesi bekleniyor ve Almanya’nın başkentinin bir start-up cenneti olması hedefleniyor.

Yine 2021 yılında inşaatı başlaması amaçlanan ve Berlin TXL’in hemen yanı başına yer alacak olan Siemensstadt, bölgeye ayrı bir dinamizm katacak.

172 yıllık Alman firması Siemens’in arazisinde geliştirilecek bu projede ise enerji üretimi ve dağıtımı, akıllı bina altyapıları ve demiryolları için mobil çözümler gibi konularda çalışmalar yapılacak.


Posted

in