Berlin’de Hedef, Ekim 2020

Yapımı adeta yılan hikâyesine dönen Berlin Brandenburg Havalimanı’nda açılış tarihi hedefi Ekim 2020.

Havalimanının işletmecisi FBB, geçtiğimiz günlerde Terminal 1’de temel operasyonel denemesi gerçekleştirdi.

FBB yaptığı açıklamada, açılış için öngörülen 2020 yılı Ekim ayı hedefinin gerçekçi olduğunu belirtti.

Havalimanı genelinde işleyiş denemeleri yapılırken, özellikle emniyet mekanizmalarına odaklanıldı.

Genel testlerin öncesinde ise yangın tespit, alarma ve ışıklandırma sistemleri münferit olarak kontrol edilmişti.

Bilindiği üzere, Berlin Brandenburg Havalimanı’nın açılışının böylesine dramatik bir biçimde ertelenmesinin temelinde, yangın alarmı sistemlerinde tespit edilen hatalar yatıyordu.

Bakalım, 3 Haziran 2012 tarihinden bu yana açılışı sürekli bir biçimde ertelenen Berlin Brandenburg Havalimanı bu defa hizmete girebilecek mi?

Berlin Brandenburg Havalimanı Terminali (Ağustos 2016)

Berlin Brandenburg Havalimanı’nın Hikâyesi

 

Batı ve Doğu Almanya’nın 1990 yılında birleşmesinin ardından Berlin yeniden, Almanya’nın başkenti olmuştu.

Takip eden yıllarda kent baştan aşağıya yenilenirken sıra tabii olarak havalimanlarının durumuna da gelmişti.

O tarihlerde Berlin’de üç farklı havalimanı faaliyet gösteriyordu:

Tempelhof (THF), Tegel (TXL) ve Schönefeld (SXF).

Yeni havalimanı projesi, neredeyse 20 yıllık bir karar verme sürecinin ardından başlamış ve açılış tarihi olarak 2008 yılı belirlenmişti.

Berlin için tek havalimanlı bir yapı tercih edilmişti. Yani yeni havalimanı açıldığında, diğer üç havalimanı kapatılacaktı. (Tempelhof 2008’de kapatıldı)

Berlin’deki havalimanlarının işletmecisi, 2 Mayıs 1991 tarihinde kurulan Flughafen Berlin Brandenburg GmbH (FBB) adlı şirket.

Bu şirketin %37’şer hissesi Berlin ve Brandenburg eyaletlerine aitken, geri kalan %26 oranındaki bölüm Federal Alman Devleti’nin mülkiyetinde bulunuyor.

Şirket, yeni havalimanının yanı sıra, kentteki mevcut diğer iki havalimanının, Tegel (TXL) ve Schönefeld’in (SXF) de işletmecisi durumunda.

Berlin (BER) Willy Brandt Havalimanı

Neticede inşaatına 2,5 milyar Euro tahminî mâliyet ile 5 Eylül 2006 tarihinde başlanan yeni havalimanının planlanan açılış tarihi ilk aşamada 2008 yılından 2011 yılının Ekim ayına; yani kış tarifesine geçiş dönemine kaydırılmıştı.

Ancak çalışmalar bu tarihe yetiştirilemeyerek açılış, 3 Haziran 2012’ye ertelenmişti. Bunun sebebi olarak güvenlik tarama sistemlerinde yaşanan gecikme gösterilmişti.

Projeye büyük bir hassasiyetle yaklaşan Almanlar, yeni havalimanındaki denemelere 2011 yılının Kasım ayında başladı.

Şubat 2012’den itibaren yolcu check-in bagaj sistemlerinin testlerinde yaklaşık 10.000 gönüllü görev aldı ve 2012 yılı Nisan ayı sonunda tüm testler başarıyla sonuçlandı.

Havalimanı otelindeki çarşaf ve yastıklardan, duty-free dükkânlarındaki çikolatalara kadar her şey hazırdı.

Açılış töreni için davetiyeler gönderilmeye başlanmıştı.

Ancak 2012 yılı Mayıs ayı içerisinde havalimanının yangın söndürme sistemlerinde bir sorun tespit edildi.

Hem Almanlar hem de tüm havayolu camiası büyük şaşkınlık içerisindeydi.

Zira açılışın şerefine organize edilen ve 24 Mayıs 2012 tarihinde 40.000 kişinin katılımıyla yapılması planlanan etkinlik, 10 gün kala iptal edilmişti.

Bunu yeni havalimanının 3 Haziran 2012 tarihi için planlanan açılışının iptali izlemiş; açılış önce 17 Mart 2013’ye, ve ardından bir kez daha ertelenerek, 27 Ekim 2013 tarihine ötelenmişti.

Bu noktada gecikmenin sebebi olarak ise, yangın söndürme sistemindeki aksaklık ve diğer bazı sorunlar açıklanmıştı.

Berlin (BER) Havalimanı – plan

O tarihlerde Berlin’de yapılan bir ankette halk, gündemde olan açılış tarihine inanmadığını belirtmiş ve projenin içine düştüğü durumdan, Berlin Havalimanı işletmesinin yönetimini sorumlu tutmuştu.

Berlin Belediye Başkanı ve aynı zamanda havalimanı projesini yürüten kurulun başkanı olan Klaus Wowereit, önce projedeki görevinden ve daha sonra da 2014 yılı sonunda belediye başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Fakat 2013 yılı Ocak ayında, inşaat projesinin teknik patronu Horst Amann tarafından yapılan bir açıklamayla, açılışın ancak 2015 yılı içerisinde yapılabileceği belirtilmişti.

Yangın söndürme sistemindeki aksaklık ve diğer bazı sorunlar sebebiyle projenin bitiş tarihi sürekli sarkıyordu.

2015 yılı ortalarına gelindiğinde, Berlin Havalimanları İdaresi sözcüsü Ralf Kunkel, havalimanı inşaatının en iyi ihtimalle 2016 yılının Mart ayında biteceğini ve yapılacak testlerin ardından açılışın ancak 2017 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilebileceğini açıkladı.

Ve en nihayetinde, yukarıda da değindiğimiz üzere, Berlin Brandenburg Havalimanı’nın hizmete giriş tarihi için 2020 yılının Ekim ayı belirlendi.

Proje hedeflerindeki muazzam sapma, beraberinde bir çok sorunu da getirdi.

Hatırlanacağı üzere, proje aşamasında 2,5 milyar Euro olan ve yapım aşamasında 3 milyar Euro’ya yükseltilen maliyet öngörüsü, önce 4,2 milyar Euro ve son olarak da 5,1 milyar Euro şeklinde güncellenmişti.

2016 yılında alınan 2,2 milyar Euro tutarındaki ilave finansman ile birlikte maliyetin 7 milyar Euro’yu aşması çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

Bunun yanı sıra, Berlin için düşünülen tek havalimanlı sistemden de vazgeçilmek zorunda kalındı.

Brandenburg açılsa dahi, Tegel ve Schönefeld’in daha uzunca bir süre Berlin’de hizmet vermeye devam edeceği belirtiliyor.

Zaten yan yana olan Brandenburg ve Schönefeld havalimanı terminallerinin uzun vadede birleştirilmesi de söz konusu.


Posted

in