Cathay Pacific, Devlet Yardımı Alacak

Devlet yardımı alan havayolları arasına, Cathay Pacific de katıldı.

Hong Kong özerk yönetimi hazırladığı destek paketiyle, Coronavirus salgını sebebiyle zor bir dönemden geçen Cathay Pacific’e, çeşitli şekillerde toplam 5 milyar USD (39 milyar HKD) tutarında yardım sağlanmasının önünü açtı.

Hong Kong yönetimi ilk aşamada Cathay’a 7,8 milyar HKD tutarında köprü kredi açacak ve 19,5 milyar HKD tutarında hisse satın alacak.

Bunun neticesinde devlet, Cathay Pacific’de %6,1 oranında hisse sahibi olacak ve yönetim kurulu toplantılarına iki gözlemci ile katılabilecek.

Cathay’ın mevcut hissedarları da 11,7 milyar USD tutarında destek verecek.

Böylece en azından şimdilik, Air China’nın Cathay Pacific’in kontrolünü ele geçirmesi engellenmiş olacak.

Devlet yardımı sonrasında Cathay Pacific’in hissedar yapısı (Haziran 2020)

Yeni dönemde hissedarların payları az da olsa düşecek.

Swire Pacific (%45 –> %42,3), Air China *%29,9 –> %28,2) ve Qatar Airways (%9,9 –> %9,4), Cathay Pacific’in en büyük üç hissedarı olarak kalmaya devam edecek.

Şu günlerde sadece Los Angeles, Pekin, Singapur, Sydney, Tokyo ve Vancouver gibi belli başlı bazı noktalara sefer yapan Cathay Pacific, yolcu gelirlerinin geçen senenin aynı döneminin sadece %1’i mertebesinde olduğunu bildirmişti.

Şirketin geçtiğimiz Şubat’tan bu yana ayda ortalama 350-400 milyon USD arasında zarar ettiği belirtiliyor.

Devlet desteği ile birlikte ayrıca Cathay Pacific Group’un iş modeli uzun vadeli bir bakış çerçevesinde yeniden değerlendirilecek.


Posted

in