ABD’de Yolcu Sayısı Artmaya Başladı

Amerikan Ulaşım Güvenliği Kurumu (TSA), havalimanlarındaki güvenlik noktalarından geçen yolcuların sayısını düzenli bir biçimde açıklıyor.

Son açıklanan verilere göre, ABD genelinde uçakla seyahat eden yolcu sayısının yavaş yavaş da olsa artmaya başladığını söyleyebiliriz.

1 Mart – 19 Mayıs 2020 tarihleri arasını ele alan ve uçuşlardaki yolcu doluluk oranını endeks şeklinde gösteren bir grafik, Nisan ayı ortalarında ABD’de “uçuş başına düşen yolcu” miktarının dibe indiğini ortaya koyuyor.

Buna göre, Nisan’ın ilk yarısında normal günlerin %15’ine kadar gerileyen yolcu doluluk oranı, aynı ayın sonlarından itibaren yükselişe geçiyor ve Mayıs’ın ortalarında dip noktanın neredeyse iki buçuk katına ulaşıyor.

Bu yükselişe karşın doluluk oranının hâlâ normalin %40’ı seviyelerinde olduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor.

JetTrip.net sitesinde, bu veriler biraz daha ayrıntılı bir biçimde incelenmiş.

Özellikle yukarıdaki grafikte, uçuş sayıları ile doluluk oranlarının Mart ayından başlayarak birbirlerinden ne denli sert bir biçimde ayrıldığı açık bir biçimde belli oluyor.

Krizin en yoğun hissedildiği Nisan ayında yolcu sayısı normalin %5 civarındaki bir seviyeye inmiş.

Uçuş sayısındaki düşüş ise en fazla %80’lere yaklaşmış.

Uçuş sayısı Mayıs ayında da aynı seviyelerde devam ederken, yukarıda da belirttiğim üzere yolcu trafiğinin arttığı anlaşılıyor.

Yine JetTrip.net sitesindeki bir diğer grafikte, belli başlı Amerikan havalimanlarının uçuş sayılarındaki düşüş ele alınmış.

Düşüş miktarının havalimanları arasında ciddi bir biçimde değiştiği göze çarpıyor.

New York JFK Havalimanı’ndaki uçuş sayısı normalin %84 oranında altında kalırken, Dallas Forth Worth %55 ve Denver %63 oranındaki düşüşle nispeten daha iyi bir performans sergiliyor.

Benzer bir farklılık havayolları arasında da var.

Çok büyük oranda ABD iç hatlarında faaliyet gösteren Southwest’in uçuşlarındaki düşüş oranı %62 seviyesinde kalmış.

Bu oran American’da %75, Delta’da %81 ve United’da %87’ye ulaşmış.

Aynı dönemde lojistik devleri FedEx ve UPS’in uçuş sayıları ise artmış.


Posted

in

,