İsrail bayrak taşıyıcı havayolu El Al, devlet yardımı alabilmek amacıyla müzakerelere devam ediyor.
El Al’ın krizden çıkabilmek için 400 milyon USD kadar bir nakit desteÄŸine ihtiyacı olduÄŸu belirtiliyor.
Mart ayında uçuÅŸlarını durduran ve Mayıs sonuna kadar yeniden baÅŸlaması planlanmayan havayolu, personelinden 6.000 kiÅŸiyi 30 Haziran’a kadar ücretsiz izne çıkarmıştı.
El Al yönetiminin destek çağrısına hayır demeyen İsrail hükümeti, bunun karşılığında bazı şartlar öne sürüyor.
Åžirketin baÅŸtan aÅŸağıya yeniden yapılandırılması, çok sayıda personelin iÅŸten çıkarılması ve devletin, El Al’da yeniden hisse sahibi olması, hükümetin ÅŸartları arasında yer alıyor.
Zira hükümet, El Al’ın problemlerinin Coronavirus salgınından çok önce baÅŸladığını, ÅŸirkette gereÄŸinden fazla kiÅŸinin çalıştığını, maaÅŸların yüksek olduÄŸunu ve mâlî durumunun iyi olmadığını belirtiyor.
Hükümet ayrıca, devlet garantili borcun yanı sıra, El Al’ın ana hissedarlarının ÅŸirkete 100 milyon Åžekel (28 milyon USD) ilave sermaye koymasını da istiyor.
2003 yılının Haziran ayında baÅŸlayan özelleÅŸtirme sürecinin ardından günümüzde El Al’ın ana hissedarları Knafaim (%37,32), Phoenix Insurance company (%9,14), ION fund (%7,01) ve Pinhas Ginsburg (%7,97)​​​ olarak sıralanıyor.
Şirketin %38,36 oranındaki hissesi ise borsaya arz edilmiş durumda.
Lâkin hissedarlar, hükümetin bu teklifini kabul edilemez buluyor.
El Al CEO’su Gonen Usishkin, İsrail baÅŸbakanı Benjamin Netanyahu’ya bir mektup yazarak, destek planı çerçevesindeki taleplerin geri çekilmesini istedi.
Gonen Usishkin, aksi takdirde El Al’ın yakın bir zamanda iflas noktasına geleceÄŸini ve İsrail’in millî havayolu ÅŸirketini kaybedeceÄŸini söyledi.
Görünen o ki Coronavirus krizi özel sektör ile siyasetçiler arasında adeta bir denge mücadelesine dönüştü.
Bakalım İsrail bu süreci nasıl atlatacak?