El Al, Devlet Yardımı Alabilecek mi?

İsrail bayrak taşıyıcı havayolu El Al, devlet yardımı alabilmek amacıyla müzakerelere devam ediyor.

El Al’ın krizden çıkabilmek için 400 milyon USD kadar bir nakit desteğine ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Mart ayında uçuşlarını durduran ve Mayıs sonuna kadar yeniden başlaması planlanmayan havayolu, personelinden 6.000 kişiyi 30 Haziran’a kadar ücretsiz izne çıkarmıştı.

El Al yönetiminin destek çağrısına hayır demeyen İsrail hükümeti, bunun karşılığında bazı şartlar öne sürüyor.

Şirketin baştan aşağıya yeniden yapılandırılması, çok sayıda personelin işten çıkarılması ve devletin, El Al’da yeniden hisse sahibi olması, hükümetin şartları arasında yer alıyor.

Zira hükümet, El Al’ın problemlerinin Coronavirus salgınından çok önce başladığını, şirkette gereğinden fazla kişinin çalıştığını, maaşların yüksek olduğunu ve mâlî durumunun iyi olmadığını belirtiyor.

Hükümet ayrıca, devlet garantili borcun yanı sıra, El Al’ın ana hissedarlarının şirkete 100 milyon Şekel (28 milyon USD) ilave sermaye koymasını da istiyor.

2003 yılının Haziran ayında başlayan özelleştirme sürecinin ardından günümüzde El Al’ın ana hissedarları Knafaim (%37,32), Phoenix Insurance company (%9,14), ION fund (%7,01) ve Pinhas Ginsburg (%7,97)​​​ olarak sıralanıyor.

Şirketin %38,36 oranındaki hissesi ise borsaya arz edilmiş durumda.

El Al CEO’su Gonen Usishkin

Lâkin hissedarlar, hükümetin bu teklifini kabul edilemez buluyor.

El Al CEO’su Gonen Usishkin, İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu’ya bir mektup yazarak, destek planı çerçevesindeki taleplerin geri çekilmesini istedi.

Gonen Usishkin, aksi takdirde El Al’ın yakın bir zamanda iflas noktasına geleceğini ve İsrail’in millî havayolu şirketini kaybedeceğini söyledi.

Görünen o ki Coronavirus krizi özel sektör ile siyasetçiler arasında adeta bir denge mücadelesine dönüştü.

Bakalım İsrail bu süreci nasıl atlatacak?