Avianca, İflas Koruması Başvurusunda Bulundu

Kolombiya merkezli havayolu şirketi Avianca, ABD’nin New York kentinde iflas koruması (Chapter 11) başvurusunda bulundu.

LATAM’ın ardından Güney Amerika kıtasının en büyük ikinci havayolu grubu olan ve Coronavirus salgını sebebiyle 181 uçaklık filosunu geçen Mart ayında yere çekerek uçuşlarını durduran Avianca, malî açıdan son derece zor bir dönemden geçiyordu.

Şirketin CEO’su Anko Van Der Werff bu önemli gelişmeyle ilgili yaptığı açıklamada, Avianca’nın 100 yılı bulan tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Anko Van Der Werff, Chapter 11 kapsamında gerçekleştirilecek bir reorganizasyon sayesinde şirketi yeniden işler duruma getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Mart ayında tüm uçak kiralama firmalarına olan ödemelerini durduran Avianca ayrıca, önceden planladığı yatırımları iptal etmiş ve 21.000 çalışanın çok büyük bir bölümünü ücretsiz izne çıkartmıştı.

İflas koruması için mahkemeye yapılan başvuruya göre şirketin 10 milyar USD tutarında borcu ve buna karşılık olarak hemen hemen aynı tutarda varlığı bulunuyor.

ABD’deki hukukî girişiminin yanı sıra Avianca, başta merkezi bulunan Kolombiya olmak üzere, Güney Amerika’da faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin hükümetleriyle de malî destek almak için görüşmelerini sürdürüyor.

Avianca’nın bu başvurusunun, sektörü geleceği açısından aslında pek sürpriz olmayan bir sürecin ilk adımı olmasından korkuluyor.

Özellikle uçak kiralama firmalarına ve motor üreticilerine olan borç ödemelerinin ertelenmesi, dünya genelindeki diğer havayolları için de bir örnek teşkil edecektir.

Zincirleme bir biçimde hızla yayılması muhtemel olan bu durum, havacılık sektöründe bir paniğin yaşanmasına yol açabilir.

Ayrıca Amerikalı taşıyıcı United Airlines’ın 2018 yılının Kasım ayında Avianca’ya verdiği yarım milyar USD’ye yakın borç da yine Avianca’nın geleceğinde çok büyük rol oynayacağa benziyor.

Gelgelelim, Avianca için pek de iyimser tahminler yapılmadığını şimdiden belirtelim.

Başvuru Neden ABD’de Yapıldı?

Bu noktada, Kolombiyalı bir havayolunun, iflas başvurusunu neden ABD’de yaptığını sorabilirsiniz.

Resmî başvuru, Avianca’nın sahibi olan ve merkezi Panama City’de yer alan Avianca Holdings tarafından gerçekleştirildi.

Avianca Holdings’in sahibi ise ABD’nin Delaware eyaletinde yerleşik bulunan BRW Aviation adlı şirket.

Yani başvuru temelde, BRW Aviation üzerinden yapıldı.

Öte yandan BRW Aviation’ın asıl sahibinin Brezilya merkezli Synergy Aerospace firması olduğunu eklemeden geçmeyelim.

Synergy Aerospace’in sahibi ise Bolivya doğumlu olan ve halihazırda Brezilya, Polonya ve Kolombiya vatandaşlıkları bulunan German Efromovich.


Posted

in

Tags: