Garuda’nın Eski CEO’suna Hapis Cezası

Endonezya’nın millî havayolu şirketi Garuda’nın eski CEO’su Emirsyah Satar’a hapis cezası verildi.

Airbus’tan yapılan uçak ve Rolls Royce’tan yapılan motor alımlarında rüşvet aldığı ve para akladığı belirtilen Emirsyah Satar, sekiz yıl hapis yatacak.

2005-2014 yılları arasında Garuda’nın üst düzey yöneticiliğini yapan Satar’a ayrıca 1,4 milyon USD tutarında para cezası kesildi.

Söz konusu dönemde satın alınan Roll-Royce Trent 700 motorlar ve Airbus A320 ve A330 tipi uçaklar, Endonezya’da devam eden davanın ana konusuydu.

Emirsyah Satar’ın mahkeme kararını temyize götürüp götürmeyeceği gelecek hafta belli olacak.

Airbus ve Rüşvet Davası

Geçtiğimiz Ocak ayında Avrupalı uçak üreticisi Airbus, sipariş alabilmek amacıyla, karar verici konumundaki kamu görevlilerine rüşvet verdiğini itiraf etmişti.

Yaklaşık dört senedir devam eden soruşturmanın ardından Airbus; Fransa, İngiltere ve ABD ile uzlaşmaya giderek, toplam 4 milyar USD tazminat ödemeyi kabul etmişti.

ABD’de bu davaya bakan hâkim, Airbus’ın müşterilerden yeni sipariş alabilmek amacıyla yaygın bir biçimde rüşvet verdiğini açıklamıştı.

AirAsia, Sri Lankan Airlines, TransAsia Airways, Garuda Indonesia ve Citilink Indonesia, soruşturma dokümanlarında ismi geçen havayollarından bazılarıydı. (AirAsia yönetimi, bu iddiaları reddetmişti)

Bunların yanı sıra, Gana gibi bazı ülkelerde, savunma sanayii ile ilgili ihalelerde de devlet yetkililerine rüşvet verildiği iddia ediliyordu.

2017 yılında ise Rolls Royce, on seneyi aşkın bir süre boyunca uçak motoru satışlarında altı farklı ülkedeki yetkililere rüşvet verdiğini itiraf ederek, ABD ve İngiltere’de toplam 800 milyon USD tazminat ödemeyi kabul etmişti.


Posted

in