Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines, Afrika’nın En Büyük Havalimanını İnşa Edecek

Son yıllardaki hızlı büyümesi ile dikkat çeken Ethiopian Airlines, Afrika’nın en büyük havalimanını inşa etmeye hazırlanıyor.

35 km² genişliğindeki bir alan üzerine yapılacak yeni havalimanı, başkent Addis Ababa’nın 40 km kadar güney doğusunda bulunan Bishoftu’da yer alacak.

Yıllık 100 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanının, 5 milyar USD’ye mâl olacağı hesaplanıyor.

İnşaat çalışmalarının 2020 yılının ikinci yarısında başlaması planlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren, Ethiopian Airlines CEO’su Tewolde Gebremariam, Addis Ababa’daki mevcut Bole Havalimanı‘nın üç – dört yıl sonra kendilerine yetmez hale geleceğini belirterek, yeni havalimanının şart olduğunu söyledi.

Yolcu kapasitesinin büyüklüğü düşünüldüğünde, yeni havalimanının sadece Afrika’da değil, dünya çapında da bir hayli büyük olduğu rahatlıkla söylenebilir.

2019’da yaklaşık 12 milyon yolcuya hizmet veren Bole Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi, 22 milyon mertebesinde bulunuyor.

Tewolde Gebremariam, yeni havalimanının finansmanının nasıl sağlanacağı ve inşaatı kimin yapacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Afrika’daki bu gibi projelerde, Çinli banka ve firmaların oldukça aktif olduğu biliniyor.

Bu çerçevede, yeni havalimanı projesinin de yine Çinliler tarafından üstlenilmesi sürpriz olmayacaktır.

Addis Ababa Havalimanı – Ek Terminal Binası

Ethiopian Airlines, arz edilen koltuk kapasite, filo büyüklüğü, uçuş ağı ve yolcu sayısı bakımından Afrika’nın en büyük havayolu haline gelince, Addis Ababa Havalimanı’nın kapasitesi de buna paralel bir biçimde artırılmıştı.

China Communication Construction Company (CCCC) adlı inşaat şirketi tarafından 2019 yılının başlarında tamamlanan proje çerçevesinde Terminal 1’e 16.000 m², Terminal 2’ye 86.000 m² ve VIP Terminali’ne 6.000 m² kullanım alanı eklenmişti.

Çin Exim Bank tarafından finanse edilen proje için yaklaşık 350 milyon USD tutarında kredi sağlanmıştı.

Addis Ababa Havalimanı – Yeni Terminal Binası

Elde edilen ilave kullanım alanının yanı sıra bir çok noktasında iyileştirme ve yenileme yapılan terminallerin yıllık toplam yolcu kapasitesi, 6 milyondan 22 milyona yükselmişti.

Addis Ababa Havalimanı böylece Afrika kıtasının bir numaralı havayolu aktarma noktası haline dönüşme yolunda çok önemli bir adım atmış olmuştu.

Terminal yolcu kapasitesi bakımından Afrika’nın en en büyük havalimanı haline gelen Addis Ababa, arz edilen koltuk sayısı kriterine göre ise Johannesburg ve Kahire’nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Asya – Afrika Arasında Aktarma Noktası

Afrika kıtası, coğrafî büyüklüğüne karşın havayolu taşımacılığında dünyanın bir hayli gerisinde kalmış durumda.

Pazardaki ihtiyacın farkında olan Etiyopya hükümeti, Addis Ababa’yı Afrika ile Avrupa ve özellikle Asya arasında bir aktarma noktası olarak konumlandırmaya çalışıyor.

Bu çerçevede, Etiyopya ile Çin arasında kapsamlı bir ilişki ağı kurulmuş durumda.

Ethiopian Airlines, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı haftalık sefer sayısını 36’dan 50’ye çıkarmaya hazırlanıyor.

Uçuş sayısı bakımından yaklaşık yüzde 40 oranında bir artışa denk gelen bu değişikliğin, 2020 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Ethiopian Airlines halihazırda Çin’de Pekin, Hong Kong, Şanghay, Chengdu ve Guangzhou’ya yolcu ve kargo seferleri düzenliyor.

Şirket ilk aşamada, Pekin hattındaki haftalık uçuş sayısını ikiye katlayarak yediden 14’e yükseltmeyi planlıyor.

Ethiopian daha sonra, Şanghay hattındaki uçuş sayısını da yediden 10’a çıkartacak.

Artış planında arda kalan dört uçuş ise Hong Kong, Chengdu ve Guangzhou arasında paylaştırılacak.

Ethiopian bunlara ilave olarak Dalian, Zhengzhou ve Hangzhou kentlerine sefer başlatmayı planlıyor.

Zhengzhou’ya kargo, Dalian ve Hangzhou’ya ise yolcu seferleri düzenlenecek.

İşler planlandığı gibi giderse Ethiopian’ın Çin’deki destinasyon sayısı Hong Kong’la birlikte sekize yükselecek.

Ethiopian Airlines Çin’deki noktaların yanı sıra Asya’da, Bangkok Suvarnabhumi, Delhi, Hong Kong, Kuala Lumpur, Manila, Mumbai, Seul Incheon, Singapur ve Tokyo Narita gibi daha bir çok önemli noktaya sefer düzenliyor.

Ethiopian Airlines, Çin’de Çok Etkin

2017 yılı ortalarında hizmete giren Addis Ababa – Chengdu (CTU) hattı, Ethiopian Airlines’ın Pekin, Şanghay ve Guangzhou’nun ardından Çin’deki dördüncü bağlantısı olmuştu.

Şirket 2018 yılında ayrıca, Guangzhou Havalimanı’nda dış hat kargo pazarının %11’ini elde ederek bu açıdan bir numaralı havayolu olmuştu.

Filosunda 10 adet Boeing 777-300F tipi kargo uçağı bulunan Ethiopian, Çin devletinin “Kuşak ve Yol” politikası çerçevesinde Çin ve Afrika arasında son derece kritik bir rol oynuyor.

Orta Doğu’ya Rakip

Ethiopian Airlines böylece, yine Asya ile Afrika arasındaki havayolu pazarında kritik rol oynayan THY, Emirates ve Qatar Airways ile başa baş bir rekabete girmeye çalışıyor.

Bakalım Ethiopian Airlines bu stratejisinde başarılı olabilecek mi?


Posted

in