Kopenhag Havalimanı’nda “Pit Stop” Uygulaması

Kopenhag Havalimanı’nda (IATA: CPH, ICAO: EKCH) geçtiğimiz haftalarda yer hizmetleri ile ilgili sıradışı bir proje hayata geçirildi.

“Pit Stop on Demand adı verilen bu projenin temelinde yatan ana fikir, havalimanı operasyonları kaynaklı gecikmelerin önüne geçebilmek.

Bir uçağın iniş sonrasında park etmesinden, bir sonraki uçuş için hazırlanmasına kadar geçen sürece, “turnaround” deniyor.

Bu süreç boyunca uçağın etrafında ikram araçlarından, bagaj traktörlerine, akaryakıt ikmâl kamyonlarından, teknik bakım minibüslerine kadar farklı bir çok araç dolanıyor.

Turnaround süresini kısaltmayı amaçlayan Kopenhag Havalimanı yetkilileri, uçak park pozisyonlarına, bir takım bilgilerin yansıtıldığı dev ekranlar yerleştirdi.

Kopenhag Havalimanı

Bu ekranların içeriği, o an o park pozisyonunu kullanan havayolunun tercihine göre tamamen şekillendirilebiliyor.

Ekranın bir bölümünde, turnaround esnasında görev yapacak olan yer hizmetleri araçlarının bulunması gereken yerler, uçak tipine göre gösterilirken, diğer bir bölümde ise genel uçuş bilgileri veya yolcu ya da bagaj sayısı gibi bilgiler yer alabilecek.

Hiç bir iki uçuşun yer hizmetleri çevrim süreci birbirinin aynı olmayacağı için havalimanı yetkilileri gösterimin esneklik sağlamasının önemli olduğunu düşünüyor.

Bu yeni uygulama sayesinde hem kaza oranlarının azalması hem de genel apron ve turnaround koordinasyonunu artması bekleniyor.

Böylece havalimanının on-time-performance yani zamanında kalkış oranının olumlu yönde değişeceği tahmin ediliyor.

Kopenhag Havalimanı’nın operasyonel birimlerinin 2,5 yıllık bir çalışma sonucunda geliştirdiği ve devreye aldığı projeye destek veren diğer havalimanı paydaşları ise İskandinav Hava Yolları (SAS), SAS Yer Hizmetleri, Gate Gourmet, Sodexo, Danish Refueling Services olmuş.

Kopenhag Havalimanı’nda henüz hayata geçirilen bu yenilikçi ve işbirlikçi uygulamanın ne kadar verimli olacağı ise ilerleyen yıllarda belli olacak.


Posted

in