Kosova ve Sırbistan Arasında Uçuşlar Başlayacak

Yugoslavya’nın dağılmasının ardından kurulan devletlerden Sırbistan ile Kosova arasında uçuşların yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Hatırlanacağı üzere, 1998-1999 yıllarında yaşanan bölgesel savaşın ardından yaşanan süreçte Kosova, Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. (17 Şubat 2008)

Taraflar arasında yaşanan çatışmalar sebebiyle, iki ülke arasındaki uçuşlar 1999 yılında durdurulmuştu.

Kosova ve Sırbistan Arasında Uçuşlar Başlayacak

Kosova ve Sırbistan yetkilileri, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien tarafından yürütülen müzakereler çerçevesinde, Almanya’nın başkenti Berlin’deki ABD büyükelçiliğinde bir araya geldi.

Kosova adına ülkenin sivil havacılık kurumu genel müdürü Esat Berişa, Sırbistan adına ise ekonomi bakanlığı müsteşarı Milun Trivunac, anlaşmaya imza attı.

Havayolu bağlantısını, modern ekonominin hayat damaları olarak tanımlayan Robert C. O’Brien, iki ülke arasında imzalanan anlaşmayı “tarihî” olarak nitelendirdi.

Soldan sağa: Milun Trivunac (Sırbistan), Richard Grenell (ABD’nin Almanya büyükelçisi), Robert C. O’Brien (ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı), Michael Knitter (Eurowings), Esat Berişa (Kosova)

Halihazırda Priştine ile Belgrad arasındaki ulaşım sadece karayolu ile sağlanıyor ve beş saatten fazla sürüyor.

İşin en ilgi çekici yanı, söz konusu mutabakata Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın da dahil edilmiş olması.

Uçuş mesafesi sadece 256 km olan ve 25 dakika süren Priştine ile Belgrad hattı, Lufhansa’nın bir alt şirketi olan Eurowings tarafından işletilecek.

Eurowings’in operasyondan sorumlu genel müdür yardımcısı Michael Knitter yaptığı açıklamada, ülkeler arasındaki gerekli düzenlemeler yapılır yapılmaz uçuşlara başlayacaklarını söyledi.

Eurowings bu amaçla, Priştine Havalimanı’na Airbus A319 tipi bir uçak konuşlandıracak.

Havayolu 101’de sık sık vurguladığımız üzere, sivil havacılık ve uluslararası ilişkiler adeta et ile tırnak gibi.

ABD, Sırbistan, Kosova, Almanya ve Lufthansa…hepsi aynı karede…


Posted

in