İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki Uzun “Taxi” Süreleri

İstanbul’un Karadeniz kıyısında inşa edilen yeni havalimanı, açıldığı günden bu yana bir çok farklı açıdan tartışılmaya devam ediyor.

Gerek yolcuların ve gerekse uçuş personelinin en fazla şikayet ettiği konuların başında, uçakların kalkış öncesi ve iniş sonrası yapmak zorunda kaldıkları “taxi” hareketi geliyor.

Yeni havalimanından yaptığımız uçuşlarda biz de buna şahit oluyoruz.

Bu durum, Eurocontrol tarafından açıklanan verilere de yansımıştı.

Gelin şimdi hep birlikte, Havayolu 101 ekibi olarak yeni havalimanından gerçekleştirdiğimiz bazı uçuşlardaki taxi sürelerine bir bakalım:

İstanbul Yeni Havalimanı – Taxi Süreleri (2019)

Çeşitli tarihlere ait altı farklı uçuşun verisine göre, yeni havalimanındaki taxi süreleri genelde uzun olmakla birlikte, birbirlerine göre değişiklik arz ediyor.

Mevcut iki pistin de terminal binasının bir tarafında bulunması, gerek kalkış ve gerekse inişlerde taxi süresinin, uçağın yanaşacağı park pozisyonuna göre ciddi bir biçimde değişmesine sebep oluyor.

Mesela şanslı bir gününüzdeyseniz, terminalin batısındaki A veya B kapılarından hareket edip, 35R pistinden kalkarsanız, nispeten kısa bir sürede bulutların üstüne çıkabilirsiniz.

Ancak yeni havalimanından, Türkiye iç hat uçuşu yapacaksanız veya bir dış hat uçuşunuzun biniş kapısı F iskelesinde bulunuyorsa, taxi süreniz bir hayli uzun olabilir.

Hele bir de rüzgâr güneyden esiyor ve 16R pistinden kalkmanız gerekiyorsa…

Taksi Süreleri Kısalacak mı?

Terminalin doğusunda inşaatı halen devam eden üçüncü pistin hizmete girmesiyle birlikte, yeni havalimanındaki taxi sürelerinin kısalması bekleniyor.

Özellikle iç hat uçuşlarında bu pistin kullanılacağı ve uçakların terminal – pist arasını çok kısa bir sürede kat edeceği belirtiliyor.


Posted

in