Airbus, “50. Yıl” Kitabını Yayımlamaktan Vazgeçti

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, 50. kuruluş yıl dönümü anısına hazırlattığı kitabı yayımlamaktan vazgeçti.

“Airbus: The First 50 Years” adlı kitap ilk olarak 2018 yılının Mayıs ayında kamuoyuna duyurulmuş; 2019 yılında okuyucularla buluşulacağı belirtilmişti.

Ancak şirketten dün yapılan açıklamada, “kurumsal iletişimle ilgili hedef değişiklikleri sebebiyle” söz konusu kitabın yayımlanmasından vazgeçildiği duyuruldu.

Daha önceleri New York Times’ta muhabir olarak da çalışmış olan Nicola Clark tarafından hazırlanan çalışma, İngiltere merkezli Urbane Publications adlı yayınevinden çıkacaktı.

Proje çerçevesinde Airbus’ın arşivi, Nicola Clark’ın kullanımına açılmıştı.

İşin ilginç yanı, “Airbus: The First 50 Years” adlı kitabın dijital versiyonu, 29 Mayıs 2019 tarihinde Amazon’un Kindle bölümünde satışa sunulmuştu.

Kısa bir süre sonra online satıştan kaldırılan kitabın, Haziran ayında düzenlenen Paris Airshow’da davetlilere dağıtılmak üzere hazırlanan baskısı da toplatılarak imha edilmişti.

Kitap Projesi Neden İptal Edildi?

Her ne kadar Airbus, bu kararın alınmasında iletişim politikalarının etkili olduğunu söylese de konuya yakın kaynaklar işin arkasında bambaşka bir sebebin olduğunu iddia ediyor.

Airbus bünyesinde halihazırda, uçak siparişlerinin kazanılması amacıyla kullanılan yöntemlere ilişkin bir iç soruşturma bulunuyor.

Dört senedir devam eden soruşturma kapsamında şu ânâ kadar 100’den fazla çalışanın işine son verildiği söyleniyor.

Ve kitapta, uçak siparişleri süreçlerinde verilen rüşvetler hakkında süren soruşturmaya ilişkin bazı bilgilerin bulunduğu ve bu durumun, Airbus yönetimini rahatsız ettiği belirtiliyor.

Airbus yönetimi ise bu iki konu arasında herhangi bir bağlantı bulunduğu iddiasını reddediyor.


Posted

in

Tags: