Boeing 777X’in Gövdesi, Basınç Testi Sırasında Patladı

Dünyanın en büyük yolcu uçağı üreticilerinden Boeing’in başı dertten kurtulmuyor.

Ancak konu bu kez 737 MAX değil; şirketin 2020’li yıllar için geliştirmeye devam ettiği 777X modeli.

Geçtiğimiz Eylül ayında, Boeing’in Everett’teki tesislerinde, 777X’e bir basınç testi uygulanmıştı.

Bu test sırasında uçağın kanatları mümkün olan en üst seviyeye kadar kaldırılırken (yaklaşık 8,5 metre), gövdesi de teorik olarak mümkün olan en fazla seviyede basınçlandırılıyor.

O günlerde basına sızan haberlerde, işte bu test sırasında uçağın kargo kapısının yerinden fırladığı söylenmişti.

Ancak gerçek durum geçen hafta ortaya çıktı.

Basınç testi sırasında Boeing 777X’in gövdesi yırtıldı. (Eylül 2019)

5 Eylül 2019 tarihindeki denemede, uçağın gövdesinin sertifikasyon için gereken basınç değerine ulaşamadan patlayarak yırtıldığı öğrenildi.

Kanadın hemen gerisinde meydana gelen yırtılmanın etkisiyle, yolcu kapılarından bir tanesi de yerinden fırlayarak fabrikanın içine doğru savruldu.

Bu olayın ardından, üzerinde çalışılan test uçağı hurdaya çıkarıldı.

İşin en ilginç yanı, patlamanın meydana geldiği basınç değeri, ABD federal yasalarının gerektirdiği seviyenin sadece %1 altında olduğundan, Boeing’in bu testi büyük ihtimalle yeniden yapmak zorunda kalmayacak olması.

Uçağa sertifika veren kurum yetkililerinin, gövdede yırtılmanın meydana geldiği bölgenin kuvvetlendirilmesi talimatını verecekleri tahmin ediliyor.

Zira testlerde uygulanan basınç miktarı ve kanatların esnetilme oranı, gerçek hayatta karşılaşılabilecek durumların çok ötesinde.

Boeing sözcüsü Paul Bergman yaptığı açıklamada, söz konusu olayın, üretim sürecinde herhangi bir gecikmeye yol açmayacağını ve uçağın ilk deneme uçuşunu 2020’nin ilk aylarında yaptıktan sonra, 2021 yılında ilk teslimatların başlayacağını söyledi.

İşte halihazırda yıllardan beridir kullanılmakta olan Boeing 777’nin, 14 Ocak 1995 tarihindeki basınç testinden görüntüler. Belli bir noktaya kadar esnetilen kanatlar en sonunda büyük bir gürültüyle kırılıyor:


Posted

in