FedEx Pilotu, Çin’de Tutuklandı

Dünya lojistik devi FedEx’te çalışan bir pilotun, Çin’in Guangzhou kentinde tutuklandığı bildirildi.

Todd Hohn adlı pilot, Çin’e yaptığı bir seferden sonra Hong Kong’a dönmek için yolcu olarak uçağa (Cathay Dragon) binmeden hemen önce yapılan bagaj kontrolünün ardından göz altına alınmıştı.

Çinli yetkililer, Todd Hohn’un bavulunda, havalı silahlarda kullanılan mermiler bulunduğunu ve kanunsuz olarak mühimmat taşıma suçundan tutuklandığını açıkladı.

Eski bir Amerikan Hava Kuvvetleri pilotu olan Hohn, kefaletle serbest bırakıldı.

Soruşturma tamamlanana kadar pilotun Çin’den ayrılması ise yasaklandı.

Bu gelişmenin arka planında aslında, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları bulunuyor.

Çinli teknoloji firması Huawei’nin şikâyeti üzerine geçtiğimiz Haziran ayında Çin hükûmeti, FedEx hakkında soruşturma başlatmıştı.

Huawei, Çin’deki şirket merkezine gelmesi gereken iki ayrı paketin, FedEx tarafından ABD’ye geri götürüldüğünü iddia etmişti.

Temmuz ayında ise FedEx’in, Huawei’ye gitmesi gereken 100’den fazla paketi alıkoyduğu ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine FedEx, Huawei’ye uygulanan ihracat kısıtlamaları sebebiyle kendilerini zora soktuğu gerekçesiyle ABD devletini dava etmişti.

İş bununla da kalmamış, Çin ile FedEx’in arası bir de Hong Kong’ta devam eden protesto gösterileri sebebiyle gerilmişti.

Çin, FedEx hakkında, Hong Kong’a taşıdığı ve içinde çok sayıda bıçak olan paket sebebiyle ayrı bir soruşturma daha başlatmıştı.

Havayolu 101’de zaman zaman belirttiğimiz üzere, sivil havacılık sektörü ile uluslararası ilişkiler adeta etle tırnak gibi.

Ülkeler arasındaki işbirlikleri veya gerilimler, havayolu şirketlerini yakından etkiliyor.

Bakalım ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları, bu iki ülkenin havayollarını daha ne kadar rahatsız edecek?