Air Canada’ya “Fransızca” Cezası

Air Canada, Fransızca konuşan bir karı-kocaya, 21.000 Kanada Doları (15.700 USD) tazminat ödeme ve bir özür mektubu yazma cezasına çarptırıldı.

Söz konusu ceza, Air Canada’nın icra ettiği Kanada iç hat uçuşlarında, Fransızca ikaz ve işaretlere yeterince yer vermemesi ve özen göstermemesi sebebiyle kesildi.

Ülkenin Ontario eyaletinde yaşayan Michel ve Lynda Thibodeau çifti, 2016 yılı içinde konuyla ilgili olarak havayolu hakkında tam 22 şikâyet başvurusunda bulundu.

Davaya bakan hâkim, Air Canada’nın, Kanada’daki çift-dil yasalarını ihlal ettiğine hükmetti.

Dava dilekçesinde; emniyet kemerindeki “kaldırın” ibaresinin sadece İngilizce olması (lift), çıkış anlamına gelen “exit” kelimesinin Fransızcasının bulunmaması, uçuş emniyet videosunun İngilizcesinin, Fransızca versiyona göre daha kapsamlı olması gibi unsurlara dikkat çekildi.

Air Canada ise savunmasında, Michel ve Lynda Thibodeau çiftinin, çift-dil yasalarını aşırı derecede sıkı bir biçimde yorumladığını belirtti.

Şirket bununla birlikte, mahkemenin kararına saygılı olduklarını ve önümüzdeki dönemde uçaklardaki ikaz ve işaretleri gerektiği şekile değiştireceklerini vurguladı.


Posted

in