Uçak Tiplerine Göre Gürültü Seviyeleri

2019 yılının Nisan ayında İstanbul Yeni Havalimanı hizmete girdiğinden beri Yeşilköy, Florya, Sefaköy, Halkalı gibi semtlerde oturanlar sevinirken, Beylikdüzü, Avcılar, Ispartakule, Arnavutköy, Bolluca gibi yerlerde yaşayanlar kara kara düşünmeye başladı.

Yeni havalimanının açılışı sonrası değişen rotalar, bazı semtleri uçak gürültüsünden kurtarırken, bazılarını ise bu sıra dışı olguyla karşı karşıya bıraktı.

Istanbul Atatürk Havalimanı – Gürültü Haritası

Neyse ki yıllar içerisinde hem motor teknolojilerinde hem de uçakların aerodinamik yapılarında elde edilen ilerlemeler, gürültü seviyesinde ciddi bir düşüşü beraberinde getirdi.

Aksi takdirde uçak motoru gürültüsüne tahammül etmek neredeyse imkânsız olurdu.

Eurocontrol tarafından hazırlanan bir grafikte motor gürültüsündeki gelişimi açıkça görmek mümkün.

Grafikte sonuçlar, Effective perceived noise in decibels (EPNdB) ölçü birimine göre hazırlanmış.

Buna göre; artık göklerde çok az sayıda kalan Boeing 727 ve Boeing 747-200 gibi uçakların gürültü seviyesi 100 desibelin üstündeydi.

Dünyanın dört bir yanında halihazırda çok yaygın bir biçimde kullanılan Airbus A320 ve Boeing 737-800 tipi uçakların gürültü seviyesiyse 93-94 desibel civarında.

Airbus A350, Boeing 787, Airbus A320neo ve Boeing 737 MAX gibi günümüzün modern uçaklarında gürültü seviyesinin 90 desibel civarına kadar çekilmesi mümkün olmuş.

Hatta A320neo’da 90 desibelin de altına inilmiş.

Zamanla yeni nesil uçakların sayısı çoğaldıkça, havalimanlarının iniş-kalkış rotaları üzerinde yaşayanların maruz kaldığı gürültü kirliliği nispeten azalacak gibi görünüyor.


Posted

in

,