ABD ile Çin Arasındaki Sürtüşme, Havayolu Yolcu Talebini Olumsuz Etkiliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında bir süredir devam eden ticarî sürtüşme, havayolu ile seyahat edecek yolcu talebinde yavaşlamaya yol açtı.

IATA tarafından yayımlanan Haziran 2019 trafik verileri üzerinden yapılan bir değerlendirmede, havayolları verimlilik açısından zirve noktaya ulaşmış olsa da, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin eskisi kadar olumlu olmadığı görülüyor.

Küresel çapta Haziran ayındaki yolcu sayısı yıldan yıla mukayesede %5 oranında artış kaydetti.

Aynı dönemde havayollarının kapasitesi %3,3 oranında artarken, yolcu doluluk oranı 1,4 puan yükselerek tüm zamanların rekoru olan %84,4’e ulaştı.

Gelgelelim, Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika pazarlarındaki yolcu taleplerinde bir miktar soğuma olduğu göze çarpıyor.

Dış hat yolcu sayısındaki artış Mayıs ayına göre bir miktar yavaşlarken, söz konusu bölgelerdeki büyüme oranları sırasıyla %4 ve %3,5 mertebesinde gerçekleşti.

ABD ile Çin arasındaki ticaret çatışmaları başta Amerika ve Çin olmak üzere, buralara bağlı diğer pazarlarda da olumsuz etkiye yol açtı.

Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlama, bu ülkedeki iç hat pazarında önceki dönemlerde çift haneli olan büyüme oranının, Haziran’da %8,3’e gerilemesine sebep oldu.

Ticarî ilişkiler konusundaki mevcut durumun devamı halinde, yolcu talebinin daha da yavaşlamasından endişe ediliyor.

Neticede, 2008-2009 küresel mâlî krizinden bu yana gayet istikrarlı ve verimli bir biçimde gelişimini sürdüren sivil havacılık sektörü, dünyanın dev ülkeleri arasındaki çekişmelere maruz kalıyor.

Umarız uluslararası ticareti gelişimini engelleyen anlaşmazlıklar en kısa sürede bir çözüme ulaştırılır ve sektörün yukarı yönlü gidişatında herhangi bir aksama yaşanmaz.