World_Flight_Dunya_Ucus

Uçuş Yapılan “Şehir Çifti” Sayısı Son 20 Yılda İki Katına Çıktı

IATA tarafından hazırlanan bir grafik, son yirmi yılda sivil havacılığın küresel çapta ne denli yaygınlaştığını çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.

Grafiğin sol ekseninde, havayolu şirketlerinin birim gelirlerinin 2018 fiyatlarına göre yıllar içindeki gelişimi yer alıyor.

Sağ eksende ise uçuş yapılan şehir çiftlerinin sayısı bulunuyor.

Burada mesela, İstanbul’daki iki havalimanı ile Londra’nın farklı havalimanlarına yapılan seferlerin tek bir şehir çifti olarak sayıldığını belirtmemiz gerekiyor.

Hava Ulaştırmasının Maliyeti ve Uçuş Yapılan Şehir Çiftleri

Buna göre, son yirmi yılda hava ulaşımının maliyetinin neredeyse yarı yarıya azaldığı söylenebilir.

Buna karşılık olarak, uçuş yapılan şehir çifti sayısı ise aynı süre zarfında muazzam bir artış kaydederek, 10.000 civarından 20.000’in üzerine çıkmış.

Maliyetler düşerken bağlantı sayısının bu kadar artması, uluslararası ekonomik ilişkiler açısından büyük önem taşıyor.

Zira sivil havacılık, şehirler arasında direkt bağlantı imkânı sağlayarak ticaretin, insanların, yatırımların, rekabetin ve farklı fikirlerin en hızlı bir biçimde akışına imkân veriyor.

Şehirler arasında kurulan bu sanal köprüler, ülkelerin ekonomik açıdan gelişiminin de temel taşlarını oluşturuyor.

Aslında sadece ekonomi değil, farklı toplumlar arasındaki kültürel etkileşim ve siyasî ilişkiler açısından da sivil havacılık önemli rol oynuyor.

Yine IATA’nın çalışmasında, sadece bu yıl içerisinde 1.000’den fazla şehir çiftinin, küresel havacılık ağına katılacağı belirtiliyor.

Son yirmi yıldaki gidişata bakıldığında, tasarruflu uçak modellerinin yaygınlaşmasına paralel olarak, önümüzdeki dönemde de farklı şehirler arasındaki direkt seferlerin daha da artacağını söylemek, sanırım yanlış olmayacaktır.


Posted

in