Emirates, Pasaportsuz Yolculuk Denemeleri Yapacak

Emirates, yolcu deneyimini ve havalimanı operasyon verimliliğini artırmak amacıyla geçen yıl başlattığı “biyometrik” kimlik doğrulama projesini dünya geneline yaygınlaştırmaya başladı.

Söz konusu projenin temelinde, yüz ve iris tanıma teknolojisi bulunuyor.

Emirates yolcuları bu sayede, check-in, pasaport kontrol, özel yolcu salonlarına giriş, uçağa biniş (boarding) gibi işlemleri zahmetsiz ve güvenli bir biçimde gerçekleştirebiliyor.

Pasaport, kimlik kartı ve biniş kartı ibrazı gibi şeyler tarih oluyor.

Dubai Havalimanı’nda başlatılan uygulama, bu yılın sonlarına doğru Londra Gatwick ve Avustralya’daki bir havalimanında daha devreye alınacak.

One ID (Tek Kimlik) adı verilen projenin başarıyla uygulanabilmesi durumunda hem güvenlik hem de yolcu konforu açısından büyük faydaları olduğu ve tüm geleneksel seyahat dokumanlarını ortadan kaldıracağı belirtiliyor.

Dubai Airports CEO’su Paul Griffiths projeyle ilgili yaptığı açıklamada, biyometrik uygulamasının tüm dünya geneline yayılması sayesinde bir yolcunun hayatı boyunca sadece bir kez veri bildiriminde bulunarak, seyahatlerini bu şekilde yapabileceğini söyledi.

Londra Gatwick ile Dubai arasındaki bazı uçuşlarda denemeler yaptıklarını belirten Griffiths, bu işi tüm havalimanlarında yapmanın önünde bir engel bulunmadığına inandığını sözlerine ekledi.

Tabii konu biyometrik veri olunca iş ister istemez özel hayatın mahremiyetinin nasıl korunacağına geliyor.

Bununla birlikte, Emirates’in Dubai – Gatwick hattında yapılan denemelere katılanların %82 oranındaki bölümü, “ortada yolcu lehine bir konfor artışı olduğundan, biyometrik verilerini paylaşmaktan çekinmediklerini” söylüyor.

Ve işin daha da ilginç tarafı, bu yolcuların büyük bölümünün First ve Business Class ve Emirates’in sadakat programı Skywards’ın en üst segmentindekiler yani çok sık uçanlar olduğu belirtiliyor.

Bunlara ilave olarak, 25 yaş altı gençlerin de veri paylaşımı noktasında son derece rahat oldukları, söz konusu denemeler neticesinde elde edilen bilgiler arasında bulunuyor.

Terminal Kapasiteleri Teknoloji ile Artacak

Dünya genelinde havayolu ile seyahat eden yolcu sayısı sürekli bir biçimde artıyor. IATA tarafından yapılan bir tahmine göre, 2037 yılına kadar yolcu sayısı, günümüzdekinin iki katına yükselecek.

Artan yolcu sayısına paralel olarak havalimanı kapasitelerini yükseltmek ise hiç kolay bir şey değil.

Ancak yıllar içerisinde hızlı bir biçimde gelişen teknoloji ve yolcuların kullanımına sunulan çeşitli uygulamalar, havalimanlarından geçen yolcu sayısının, terminal kapasitelerinden daha hızlı bir biçimde artmasının önünü açtı.

Bu çerçevede havayolu ve havalimanı işletmecilerinin en fazla odaklandığı konuların başında biyometrik ve self-serviceuygulamalar geliyor.

Böylece yolcular, havalimanı terminallerinin “kara tarafında” yer alan check-in alanlarında çok daha az süre geçirecek ve hızlı bir biçimde “hava tarafına” geçerek, daha konforlu ve daha az stresli bir seyahat imkânına kavuşacak.

Günümüzde tam kapasiteyle çalışmakta olan bir çok havalimanı, gelecek yıllarda, şu ankinden daha fazla yolcuya hizmet verebilir duruma gelecek.