IATA ve Star Alliance, Yolcu Deneyimini Geliştirmek İçin İşbirliği Yapacak

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve dünyanın en büyük havayolu ittifakı Star Alliance, yolcu deneyimini geliştirmek amacıyla işbirliği yapmaya karar verdi.

Söz konusu işbirliğinin odağında, yolcu seyahat belgesinin doğrulanması işlemi yatıyor.

IATA ve Star Alliance, seyahat belgesi teyid işleminin tamamen dijitalleştirilmesini hedefliyor.

Söz konusu proje çerçevesinde IATA’nın Timatic AutoCheck adlı ürünü, Star Alliance üyesi havayollarının yolcularına ilişkin otomatik belge kontrolü (automated document check (ADC)) işlemini desteklemeye devam edecek.

Timatic AutoCheck sayesinde yolcular, check-in yaptıkları esnada, kendilerine ait olan pasaport, nüfus kâğıdı gibi belgelerin eksiksiz ve geçerli olduğunu beyan edebiliyor.

Bunun temel olarak üç farklı faydası oluyor:

1- Yolcu, eksik veya geçersiz evrak sebebiyle, vardığı ülkedeki pasaport kontrol noktasında reddedilerek zor duruma düşmekten,

2- Yolcu, aynı ittifaktaki farklı havayollarını kullanarak aktarmalı bir biçimde seyahat ediyorsa, pasaportunu aktarma yaptığı havalimanında yeniden kontrol ettirme zahmetinden, ve

3- Havayolu şirketleri, varış noktasında ülkeye girişi engellenerek geldiği ülkeye geri gönderilen ve sektörde INAD Yolcu (inadmissible passenger) olarak bilinen yolcular sebebiyle ceza almaktan kurtuluyor.

IATA, Timatic AutoCheck uygulaması ile havayollarının, dış hat yolcusu başına 59 US Cent’e kadar tasarruf edebileceğini iddia ediyor.


Posted

in