Boeing 737_8000_United_April 2014

United Airlines, JPMorgan Chase ve Expedia ile İşbirliğinden Daha Fazla Kazanmak İstiyor

United Airlines ile JPMorgan Chase ve Expedia arasında yıllardır süre gelen işbirlikleri bulunuyor.

United, JPMorgan Chase ile kredi kartı, Expedia ile ise online satışlar konusunda çalışıyor.

Medyaya yansıyan bilgilere göre United, ortak markalı kredi kartına (co-branded) ilişkin anlaşmanın daha kârlı bir biçimde güncellenmesi noktasında JPMorgan Chase’i ciddi bir biçimde sıkıştırıyor.

Özellikle bu ay başında Delta Air Lines ile American Express arasında varılan anlaşma, United için önemli bir gösterge kabul ediliyor.

2 Nisan 2019 tarihinde yapılan duyuruda, Delta ile American Express arasındaki anlaşmanın 11 yıllığına uzatıldığı açklanmıştı.

Delta’nın, 2023 yılına kadar olan beş yıllık dönemde bu işbirliğinden 7 milyar USD elde edebileceği söyleniyor.

Benzer bir avantajın peşinde olan United, JPMorgan Chase ile süren müzakereleri CEO seviyesinde takip ediyor.

United CEO’su Scott Kirby yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, American ve Delta gibi rakiplerine nispeten, ortak markalı kredi kartı gelirlerinde geride kaldıklarını ve bu açığı kapatmayı hedeflediklerini vurguladı.

Kirby, Delta’ya göre daha az yolcu taşımakla birlikte, toplam ciro olarak hemen hemen aynı seviyede bulunduklarını belirtirken, New York, Chicago, San Francisco gibi ABD’nin en önde gelen iş ve ticaret noktalarındaki en büyük taşıyıcının United olduğunun altını çizdi.

Yapılan görüşmelerin soncunda United’ın arzu ettiği oranda bir kazanım elde edememesi halinde, yeni bir ihaleye çıkarak alternatiflere yönelmesinin sürpriz olmayacağı kaydediliyor.

United – Expedia Sözleşmesi Bu Yıl Sona Eriyor

United ile Expedia arasındaki sözleşme dönemi, 30 Eylül 2019 tarihinde sona eriyor.

Expedia, yılda 8,5 milyon civarında United iç hat bileti satıyor ve bundan 2,8 milyar USD ciro elde ediyor.

Expedia’nın bilet başına 10,56 USD kazandığı düşünüldüğünde, söz konusu anlaşmanın devam etmemesi durumunda, şirketin yılda 90 milyon USD ciro kaybına uğrayacağı ve bunun, toplam cirosu içinde %0,8 oranına denk geldiği belirtiliyor.

Yıllar içerisinde havayollarının online bilet satışında giderek uzmanlaştığı ve online seyahat acentelerine olan bağımlılıklarının azaldığına dikkat çekiliyor.

Bu çerçevede, United’ın Expedia ile olan sözleşmesini uzatma görüşmelerinde, sağlam bir duruşla mevcut duruma göre çok daha avantajlı şartlar elde etmenin yollarını araması bekleniyor.

Özellikle Amerikalı büyük havayollarının, mevcut iş ortakları ile olan ilişkilerinde eskiye nazaran daha talepkâr olmalarının temelinde, son 6-7 senedir başardıkları güçlü finansal performans yatıyor.

Mâlî açıdan güçlü durumdaki havayolları, bu unsuru sahaya yansıtmaktan çekinmiyor.


Posted

in