Ryanair, Kabin Bagajı Kuralını Güncelledi

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi olan Ryanair, 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla kabin içi bagaj kuralını güncelledi.

Şirket böylece, geçtiğimiz Ocak ayındaki değişikliğin ardından, kabin bagajı kuralarını bir yıl içerisinde ikinci kez yenilemiş oldu.

Ryanair yolcularının büyük tepki gösterdiği yeni kural çerçevesinde, bir yolcunun herhangi bir ücret ödemeden kabin içerisine alabildiği bagajın (bavul, çanta vs) hacmi, üçte iki oranında küçültüldü.

Yolcuların kabin içerisine alabileceği bagajın maksimum boyutları 40x25x20 cm olarak belirlendi.

Bir başka deyişle, Ryanair’deki ücretsiz bagajın hacmi 58 litreden, 20 litreye düşürüldü.

“Dramatik” olarak tanımlanan kural değişikliği bununla da kalmadı.

Daha önceden yolcular yanlarında, biri küçük biri büyük olmak üzere iki parça bagajı ücretsiz bir biçimde taşıyabiliyordu.

1 Kasım sonrası başlayan dönemde bu sayı bire indirildi.

Yolcu bagajlarının havayolu şirketlerinin belirlediği kurallara uyup uymadığı, uçağa biniş kapılarına yerleştirilen basit ölçüm aletleriyle yapılıyor.

Ryanair’in kullandığı mevcut aletlerin boyutlarının, son belirlenen kuraldan %25 oranında daha büyük olduğu belirtiliyor.

Bu şartlara uymayan bagajla biniş kapısına gelen yolcular ise, 25 Pound ilave ücret ödemek zorunda kalacak.

Şirket bununla birlikte, Kasım ayını bir “alışma dönemi” olarak kabul ettiğini duyurdu. Bu ay sonuna kadar, biniş kapısına kurallara uymayan boyut ve adette bagajla gelecek yolculardan, 25 Pound’luk ilave ücret tahsil edilmeyecek. (Ancak söz konusu bagajların kabine alınmayarak, uçağın altına verilmesi kuralı uygulanacak)

Öte yandan, gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Ryanair, kural değişikliğinden etkilenecek yolcularının oranının o kadar da yüksek olmadığını savundu.

Açıklamada, halihazırda yolcuların %30 oranındaki bölümünün “Priority Boarding” hizmetini satın aldığından, bagaj kısıtlamasından muaf olduğunu belirtildi. (Priority Boarding hizmetini satın alabilecek yolcu sayısı, uçuş başına 95’le sınırlı. Bu sayı, Ryanair uçaklarındaki koltuk sayısının yarısına karşılık geliyor)

Ayrıca, yolcuların bir diğer %30 oranındaki kısmının da, yeni kurallar dahilinde kalan boyutta ve bir parça bagajla seyahat ettiğinin altını çizildi.

Ryanair, söz konusu kural değişikliğinin kesinlikle ilave gelir (ancillary revenue) elde etmekle ilgisinin bulunmadığını; asıl amacın, biniş kapılarında yolcu bagajlarının ölçümü ve tasnifi sırasında yaşanan vakit kaybından doğan tehirleri önlemek olduğunu vurguladı.

Şirketin 2017 yılındaki ilave gelirleri 2,3 milyar USD’ye ulaşmıştı.

Ryanair’in bu hamlesinin hemen ardından, Doğu Avrupa odaklı bir havayolu olan Wizz Air de, kabin bagajı kurallarını benzer şekilde (tek parça ve 40x30x20 cm boyutlarında) değiştirdi.

Bakalım, ister düşük maliyetli olsun isterse network taşıyıcı, diğer havayolu şirketleri de Ryanair’i takip edecek mi?


Posted

in