Seul’deki İkram Krizi, Bir Trajediye Yol Açtı

Seul Incheon Havalimanı’nda yaşanan uçak içi ikram krizi, bir trajediyle sonuçlandı.

Basına yansıyan haberlere göre olay şu şekilde gelişti:

Kore’nin ikinci büyük havayolu olan Asiana, 2003 yılından bu yana uçak içi ikram hizmetini LSG Skychefs firmasından temin ediyordu.

2018 yılının başında yapılan bir anlaşmayla ise GateGourmet firması, 30 yıl gibi oldukça uzun bir süreliğine Asiana’nın tüm dünya genelindeki uçak içi ikram hizmetini üstlenmişti.

Bu iş için taraflar bir ortak şirket kurmuştu.

Taraflar arasında gerçekleştirilen anlaşma ve planlamalara göre Asiana, LSG’den aldığı ikram hizmetini 30 Haziran 2018 tarihinde sonlandırarak, GateGourmet’ye geçiş yapacaktı.

Ancak GateGourmet’nin Seul Havalimanı’ndaki yeni tesislerinde geçtiğimiz Mart ayında çıkan bir yangın, hesapların karışmasına yol açtı.

Aslında Mart’tan Temmuz ayına kadar uzunca bir süre olmasına karşın Asiana, yolcularının ikramsız kalmaması için, Seul Incheon Havalimanı’nda hizmet veren üç ikram firmasından en küçüğü olan Sharp DO&CO ile üç aylık bir geçici bir anlaşma imzaladı.

Sharp DO&CO bu çerçevede, normalde 3.000 olan günlük yemek üretimi sayısını, 20.000’e yükseltmeyi taahhüt etmişti.

Fakat Sharp DO&CO, 1 Temmuz’dan itibaren başlayan yeni dönemde bu yüksek taleple başa çıkamayınca, Asiana’nın bir çok seferi uçaklarda ikram olmadan yapılmak zorunda kalındı.

1 Temmuz (2018) Pazar gününden itibaren seferlerde, ikram hizmetinin gecikmesi sebebiyle bir saati aşan tehirler meydana geldi.

3 Temmuz (2018) Salı günü icra edilen 75 dış hat seferinin 61 tanesinde, krizin yaşandığı 3-4 günlük süre içerisinde ise toplam 310 uçuşun 114 tanesinde yolcular ikram alamadı.

Bu sıra dışı olumsuz gelişme sebebiyle Kumho Asiana Başkanı Park Sam-koo, tüm yolculardan, firma çalışanlarından ve alt tedarikçilerinden özür diledi.

Aksaklıktan etkilenen yolculara, uçaktaki duty-free satışlarında kullanabilecekleri hediye kuponları dağıtıldı.

Asiana personeli, şirket yönetimini protesto etti.

İşin trajedi boyutu bundan sonra başladı.

Sharp DO&CO’ya mal tedariğinde bulunan ve adı açıklanmayan bir taşeron firmanın genel müdürü, yaşanan olaydan ötürü kendisinin sorumlu olduğunu belirterek intihar etti.

56 yaşındaki genel müdür intihar etmeden önce konuştuğu bir arkadaşına, 28 saat boyunca aralıksız çalıştığını ve firma personelinin ağladığını söyledi.

Yaşanan tüm bu olayların ardından Asiana çalışanları bir protesto gösterisi düzenleyerek, şirket yönetimini istifaya çağırdı.


Posted

in