Sydney’in Yeni Havalimanı, “Aerotropolis” Niteliğinde Olacak

Sydney Kingsford Smith Havalimanı (IATASYDICAOYSSY), kent merkezinin sadece 8 km kadar güneyinde yer almaktadır.

Sydney Havalimanı, Avustralyalı bayrak taşıyıcı Qantas’ın yanı sıra Virgin Australia ve Jetstar Airways şirketlerinin de merkezi (hub) konumundadır.

İlk olarak 1920 yılının başında açılan ve günümüzde üç pisti bulunan havalimanı, yılda 42-43 milyon civarında yolcuya hizmet vermektedir.

Sydney_Airport_SYD_International_terminal
Sydney Havalimanı (SYD)

1994 yılında üçüncü pistin devreye girmesiyle birlikte artan uçuşların Sydney halkını rahatsız etmesi üzerine, havalimanında 23:00 – 06:00 saatleri arasında gece uçuş kısıtlaması uygulanmaya başlanmıştır.

Önümüzdeki 40 yıl içerisinde Sydney’in nüfusunun 8 milyona ve bu arada, 2025 yılına gelindiğinde Sydney Havalimanı’nın kapasitesinin sınırlarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

İşte bu yüzden Avustralya’da uzunca bir süredir, Sydney’e yeni bir havalimanı yapılması tartışılmaktaydı.

Sydney’in Yeni Havalimanı, “Aerotropolis” Niteliğinde Olacak

Yapılan değerlendirmelerin sonucunda, 2014 yılında, Sydney’in batısına yeni bir havalimanı inşa edilmesine karar verildi.

Aşama aşama ilerlemesi planlanan Batı Sydney Havalimanı’nın inşaatının 2018’in sonunda başlaması ve ilk fazının, 2026 yılında açılması hedefleniyor.

Açılış günü sadece 5 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı, uzun vadede 90 milyon yolcu/yıl seviyesine kadar büyütülecek.

Batı Sydney Havalimanı

Sydney kent merkezinin 44 km batısında yer alan ve gece uçuş kısıtlaması bulunmayan havalimanında 24 saat operasyon yapmak mümkün olacak.

Yeni havalimanının en dikkat çekici özelliği, sadece bir havalimanı olmanın ötesinde, bir “aerotropolis” niteliğini taşıyacak olması.

Avustralya’nın New South Wales eyaleti başbakanı Gladys Berejiklian proje hakkında yatırımcılara yaptığı bir açıklamada, bunun 100 yılda bir gelebilen bir fırsat olduğunu söyleyerek, Batı Sydney Havalimanı’nın sadece bir havalimanı olmanın ötesinde, bir havalimanı – kent bileşimi olacağını belirtti.

Aerotropolis Yapısı

Avustralyalı yetkililer bu projede ABD’deki Dallas-Fort Worth Havalimanı’nı örnek alıyor.

Bununla birlikte, dünya genelindeki diğer başarılı aerotropolis örneklerinden Amsterdam Schiphol ve Washington Dulles havalimanları da yakından inceleniyor.

Maliyetinin 15-20 milyar USD arasında olması beklenen böylesine önemli bir projenin bir Beyaz Fil‘e dönüşmemesi için tüm ayrıntılar değerlendirilyor.

Batı Sydney Havalimanı – aerotropolis projesi çerçevesinde hava savunma, hava lojistik, ileri sağlık uygulamaları, gıda ve tarım teknolojileri gibi stratejik unsurların bu bölgeye kaydırılması planlanıyor.

Bunlara ilave olarak, yeni havalimanını nispeten daha cazip kılabilmek amacıyla, mesela, yolcu ve uçak hareketi bazında tahsil edilen vergilerin azaltılması konuşuluyor.

Öte yandan, yeni havalimanına ilişkin soru işaretleri de toplumda enine boyuna tartışılıyor. Gerek yapım ve işletim maliyetleri ve gerekse çevresel etkiler etraflı bir biçimde ele alınıyor.


Posted

in