Dallas’tan İstanbul’a 40 Saatte

ABD’den İstanbul’da uçmak isterken hem Chicago hem de New York’tan bağlantılı İstanbul seferini kaçırsanız başınıza ne gelir? İşte 40 saatlik yolculuğun hikâyesi…

Lockheed Martin şirketinin Fort Worth/Dallas’ta Türkiye’ye teslim edilecek ilk F-35 uçağının törenine katılmıştım.

Dönüşte, Fort Worth/Dallas Havalimanı’na geldikten 16-17 saat sonra eve varacağımı zannediyordum. Gerçekler hiç de öyle olmadı. Bir geceyi havalimanında, bir geceyi de uçakta geçirip toplam 40 saat sonra eve varabildim.

Ne yazık ki her şey insanın beklediği gibi gitmiyor. Yaz ortasında fırtına nedeniyle oluşan rötar, Chicago üzerinden yapacağım dönüş yolculuğunu allak bullak etti.

Bağlantılar kaçtı. Meteorolojik nedenlerden dolayı havayolu kurallar gereği otel de vermiyordu. Sadece biletimi ertesi güne değiştirebilmişti.

Ama THY uçağının birkaç gündür süren fırtına nedeniyle 14 yolcusu fazlaydı. Yani dönüş için birkaç gün kaybedebilirdim. En çabuk dönecek şekilde plan yapmaya başladım.

Buz Gibi Havalimanı

Teksas’ın sıcağı nedeniyle üzerimde bir tişört vardı. Chicago ise kıştan kalan bir gün yaşıyordu. Bavulum da kayıptı…

Hemen alternatif plan yaptım. New York’a gidersem dönüş şansım daha fazlaydı. Sabah ilk uçakla New York’a gidecek ve THY’nin günlük üç bağlantılı uçuşundan birini yakalayacaktım.

İlk uçuş sabah 06.00’daydı. Otele gidip-gelmek, tekrar güvenlik sırası nedeniyle riske girmemeye karar verdim.

Geceyi Chicago Havalimanı’nda geçirdim. Ama şansım yine yaver gitmedi. İlk uçuş 2 saat 45 dakika rötar yaptı. THY ile öğlen bağlantısını kaçırdım. Bu sefer New York’ta 7 saat bekledim ve sonunda uçağa binebildim.

Hangi Dersleri Aldım?

ABD içinde aktarmanız varsa, sistemin size verdiği süreye inanmayın. Bunu en azından 3 saate çıkarmanın yolunu arayın. Dönüşte kaçıracağınız uçuş nedeniyle bir gün fazladan ABD’de kalabilirsiniz.

Tek ve kabin ölçülerinde bir bavulla seyahat edin. Mümkünse kargoya bagaj vermeyin. Bu arada THY indikten 7 saat sonra bavulumu bularak eve getirdi.

Beklenmedik havalimanı gecelemeleri için uzun kollu bir üst veya ince bir battaniye üşümemenizi sağlar.

Bağlantılı uçuşlarda havayolu meteorolojik nedenlerde oluşan rötarlarda otel veya yiyecek-içecek hakkı vermiyor, unutmayın.

Cep telefonunuzun şarj cihazını yanınızdan ayırmayın. Hatta ‘power bank’ gibi şarj bataryaları hayatınızı kurtarabilir. Elektrik için adaptör de yanınızda olsun.

Birçok havalimanında ücretsiz kablosuz internet bağlantıları var. Alternatifleri araştırın.

Gece terminalde kalıyorsanız, kafeteryalar kapanmadan son kahvenizi veya yiyeceğinizi alın.

Havalimanında kalanlarla kader ortağısınız. Fazla yiyeceğinizi, şarj kablonuzu paylaşın.

Özel yolcu programlarında elit statüde iseniz, ekonomi bile uçsanız salonlara ücretsiz girebilirsiniz. Bu kart sahipleri yanlarında bir kişiyi de alabiliyorlar.

Uçmadan önce rötarları takip edin. Önceden alacağınız karar, uzun rötarların önüne geçebilir.

Ama yine de başınıza aksilikler gelirse üzülmeyin. Bazen aksaklıkların da keyfini çıkartmak gerekiyor…


Posted

in