Dubai Havalimanları, “Bulut Tabanlı” Uçuş Bilgilendirme Sistemini Devreye Soktu

Dubai International ve Dubai World Central havalimanlarının işletmecisi Dubai Airports, uçuş bilgilendirme ekranlarında (flight information display system) “bulut tabanlı” sisteme geçiş yaptı.

Proje çerçevesinde Dubai International Havalimanı’ndaki Terminal 3, Concourse A, B ve C’de toplam 2.700 ekran değiştirildi.

Dubai Airports, Orta Doğu’da bir ilk olan bu projeyi, Samsung ve AirportLabs firmalarının işbirliği ile hayata geçirdi.

Kullanılan ekranları Samsung üretirken, sistemin VisionAir adı verilen yazılımı, AirportLabs tarafından geliştirildi.

Konvasiyonel havalimanı uçuş bilgilendirme ekranlarının arkalarında aslında küçük birer PC bulunuyor.

Samsung üretimi yeni ekranlarda kullanılan özel chip sayesinde, bu tarz PC’lere olan ihtiyaç ortadan kalkmış durumda. Dubai Airports’un ilgili birimi ekranları, VisionAir yazılımı ile bu chip’ler üzerinden kolayca yönetecek.

Dubai’deki havalimanlarında binlerce uçuş bilgilendirme ekranı olduğu düşünüldüğünde, yeni proje ile birlikte hem elektrik sarfiyatında hem de işletim maliyetlerinde ciddi bir tasarruf sağlanacağı söylenebilir.

Neredeyse tam kapasiteyle hizmet veren Dubai International Havalimanı’nda doğru bilginin yolculara anlık bir biçimde iletilmesi büyük önem taşıyor.

İşletmeci firma, yeni sistem ile birlikte bunu etkin bir biçimde başarabilmeyi hedefliyor.

Yeni sistemde, yerel olarak herhangi bir yazılım yüklenmesi ihtiyacı ortadan kalkıyor. Sistem uzmanları ekranları, web tabanlı bir arayüz üzerinden yönetecek.

Ekranlar, havalimanlarının değişik bölgelerinde farklı görünümlere ve içeriğe sahip olabilecek.

Merkezî kumanda odasındaki bilgisayarların yanı sıra, gerektiğinde havalimanlarının herhangi bir noktasındaki mobil cihazlardan da ekranlara müdahale etmek mümkün.