VINCI’den Küresel Çapta Büyüme Hamlesi

Fransız havalimanı işletmecisi VINCI Havalimanları son dönemde, işletme portföyüne tam on iki yeni havalimanı daha katarak küresel ağını genişletti.

Grup, bu on iki havalimanı için bir diğer küresel havalimanı işletmecisi Airports Worldwide grubu ile masaya oturmuştu.

VINCI yaptığı hamle ile üç kıtada, on bir ülkede işlettiği havalimanlarının sayısını 45’e çıkarırken, işlettiği havalimanlarında ağırlayacağı yolcu sayısının yıllık 180 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

VINCI’nin portföyüne kattığı havalimanları ve bu havalimanları için gerçekleştirdiği işlem şekilleri ise şu şekilde:

  • 2017 yılında 5.8 milyon yolcu ağırlayan, Kuzey İrlanda’daki Belfast Uluslararası Havalimanı işletmeci firmasının %100 mülkiyet haklarının devir alımı
  • Yine 2017 yılında 2.1 milyon yolcu ağırlayan, İsveç Stokholm’deki Skavsta Havalimanı işletmeci firmasının %90,1 oranında mülkiyet haklarının devir alımı.

VINCI üç havalimanını ise imtiyaz sözleşmeleri yolu ile portföyüne kattı.

  • 2017 yılında 2,9 milyon yolcu ağırlayan Florida’daki Orlando-Sanford Havalimanı’nın ana terminal ve otopark binasının 21 yıllığına işletilmesi haklarının %100 oranında satın alınması
  • 2017 yılında sırasıyla 4,8 ve 1,1 milyon yolcu ağırlayan, Kosta Rika’nın en büyük iki havalimanı olan Juan Santamaria ve Daniel Oduber Quiros havalimanlarının işletme haklarının 13 yıllığına ve yine sırasıyla %48,75 ve %45 oranlarında satın alınması

Bunların dışında VINCI ABD’deki dört farklı havalimanında ise işletme ve yönetim sözleşmelerine imza attı.

  • Adları küresel çapta çok duyulmamış olsa da Hollywood Burbank, Ontario, Macon Downtown ve Middle Georgia havalimanları, 2017 yılında toplamda yaklaşık on milyon civarı yolcu ağırladı.
  • Son olarak VINCI yine ABD’deki Atlantic City, Raleigh Durham ve Atlanta havalimanlarında, “kısmi işletme ve yönetim” sözleşmelerine taraf oldu.

VINCI’nin küresel çaptaki alımları grubun ABD pazarına girişini sağladığı için son derece stratejik bir hamle olurken, 2018 yılının başında işletme haklarını kazandığı Sırbistan Belgrad Havalimanı ile beraber Fransa ve Portekiz’de işlettiği toplam 23 havalimanının yanına yine Avrupa’da yeni havalimanları eklemiş olması açısından da önemli bir satınalma paketi.

Grubun Kosta Rika’da faaliyet yürütmeye başlayacağı iki yeni havalimanı ise VINCI’nin bölgede halen işlettiği Şili Santiago, Brezilya Salvador ve Dominik Cumhuriyetin’deki altı havalimanı ile beraber bölgedeki pozisyonunu daha da güçlendireceği anlamına geliyor.


Posted

in

Comments

One response to “VINCI’den Küresel Çapta Büyüme Hamlesi”