Akıllı Camlar, Havalimanlarındaki Yolcu Harcamalarını Artırabilir

Havalimanı işletmelerinin havacılık dışı faaliyetlerden elde ettikleri gelirlerin önemi her geçen gün artıyor.

Duty-free satışları, oto park ücretleri, yiyecek-içecek gibi unsurlar, havalimanlarındaki havacılık dışı gelir kalemlerinden akla ilk gelenler.

Geçtiğimiz aylarda Dallas-Fort Worth Havalimanı’nda yapılan bir deneme, yolcuların havalimanlarında gerçekleştirdikleri harcamaların, bazı özel uygulamalarla artırılmasının mümkün olabileceğini ortaya koydu.

Cornell Üniversitesi’nden bir tasarım profesörünün gözetiminde Dallas-Fort Worth Havalimanı’nın A28 kodlu biniş kapısında yapılan denemede, “akıllı” camlar kullanıldı.

Normal durumda yakıcı Teksas güneşi altında kavrulan bu bölgeye, View adlı firma tarafından üretilen View Dynamic Glass adlı özel camlar yerleştirildi.

Söz konusu ürünün özelliği, güneş ışığının parlaklığına göre otomatik olarak kendi rengini ayarlaması; bir başka deyişle “elektro-kromatik” olması.

Bu sayede güneşin terminal içerisini yoğun bir biçimde aydınlattığı ve dolayısıyla ısıttığı anlarda cam karararak, yolcuların hem gözlerinin rahatsız olmasını engelliyor hem de ortamın aşırı ısınmasının önüne geçiyor.

Elektro-kromatik camların katkısı en fazla, A28 kodlu biniş kapısının olduğu yerde bulunan hamburger restoranında hissedildi.

Aynı zamanda bir barı bulunan restorandaki içki satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %80 oranında arttı.

Güneş ışığının parlaklığının ve aşırı sıcağın engellenmesi, yolcuların barda daha fazla zaman geçirmesini ve daha fazla yiyip içmesini beraberinde getirdi.

Altı aylık bir süre içerisinde söz konusu restoranın toplam cirosu, %102 oranında yükseldi.

Aynı çalışmada, akıllı camların kullanıldığı bölgedeki zeminin ve koltukların, normal camlı haline göre 5-8 derece daha az ısındığı da tespit edildi.

Eski durumda sıcak hava ve parlak güneş ışığı sebebiyle böyle noktalarda oturmayı pek tercih etmeyen yolcuların, elektro-kromatik cam uygulaması sonrasında aynı bölgede %83 oranında daha fazla zaman geçirdiği görüldü.

Yolcular cep telefonlarını, diz üstü bilgisayarlarını ve tablet pc’lerini daha rahat bir biçimde kullanabilir hale geldi. Daha konforlu ortam, daha memnun yolcu; daha memnun yolcu ise daha fazla alışveriş anlamına geliyor.

Denemenin sonuçlarından çok memnun kalan Dallas-Fort Worth Havalimanı yetkilileri, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarak, toplamda yaklaşık 50.000 m2 büyüklüğünde akıllı cam satın alacak.

Akıllı cam konusunda Dallas-Fort Worth Havalimanı yalnız değil.

Diğer bir çok büyük şirketin yanı sıra Boston Logan, Charlotte-Douglas ve San Francisco havalimanları da aynı ürünü kullanıyor.

Benzer şekilde Delta Air Lines, Seattle Havalimanı’ndaki özel yolcu salonunda, bu camlardan faydalanmış durumda.

View firmasının yöneticileri, kendi ürünlerinin standart cama göre %20 ilâ 30 oranında daha pahalı olduğunu ancak gerek sağlanan soğutma ve ısıtma giderlerinden elde edilen tasarruf ve gerekse ticarî alanlardaki ilave gelirler sayesinde, ilk satın alma anındaki fiyat farkının çok kısa bir sürede telafi edilebileceğini iddia ediyor.

Elektro-kromatik cam üreten bir diğer firma ise SageGlass.

Neticede, yeni nesil teknolojiler kullanılarak geliştirilen akıllı camlar sayesinde hem yolcu konforu arttı hem de havalimanı işletmecilerinin gelirleri.