ABD Ulaştırma Bakanlığı, Qantas’a Ceza Kesti

ABD Ulaştırma Bakanlığı, pek de rastlanmayan bir olay sebebiyle, Avustralyalı havayolu Qantas’a ceza kesti.

Bakanlık, Qantas’a verilmiş olan bir hakkın yanlış bir biçimde yorumlanıp kullanıldığına hükmetti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından önceki yıllarda Qantas’a tanınan bir imtiyaz çerçevesinde söz konusu şirket, New York ile Los Angeles bağlantılı olarak Avustralya’nın Sydney, Melbourne ve Brisbane kentleri arasında yapacağı uçuşlarda transfer yolcu taşıma hakkına sahip.

Daha net anlaşılması için basit bir örnek verelim:

Qantas’tan New York bileti alan bir yolcu, Los Angeles’ta yapacağı uçak değişikliğinin ardından, yine bir Qantas uçuşuyla, Sydney, Melbourne ve Brisbane kentlerine seyahatine devam edebiliyor.

Şirketin ceza almasına sebep olan şey, Los Angeles’taki aktarma sonrasında yolcuların kullandığı havayolu şirketini değiştirmelerinden kaynaklanıyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın tespitine göre, 2015 ve 2016 yıllarında meydana gelen iki olayda bu imtiyaz yanlış yorumlanarak ihlal edildi.

New York’tan Los Angeles’a gelen bir Qantas yolcusu, burada aktarma yaptığı Air Tahiti Nui uçağı ile Fransız Polenezyası’ndaki Tahiti’ye seyahat etti.

İkinci örnekte ise, yine New York’tan Los Angeles’a gelen bir diğer Qantas yolcusu, bir American Airlines uçuşuna aktarma yaparak Yeni Zelanda’nın Auckland kentine uçtu.

Bu iki duruma karşı Qantas’ın savunması ise söz konusu havayolu şirketleriyle arasında codeshare anlaşması bulunduğu ve yolcuların bileti Qantas’tan satın alarak yine Qantas’ın uçuş numaraları ile seyahat ettikleri yönünde oldu.

Ancak bakanlık Qantas’ın bu savunmasını kabul etmedi ve şirketin, kendisine tahsis edilmemiş olan bir kabotaj hakkını kurallara aykırı bir biçimde kullandığına hükmederek, 125.000 USD tutarında ceza kesti.

Geçtiğimiz Mart ayı sonunda Perth ile Londra Heathrow arasında direkt tarifeli seferler başlatarak bir ilke imza atan Qantas, bu hattan verim alınması durumunda, Sydney – Chicago ve Melbourne – Dallas hatlarının da yine aynı tip uçaklarla icra edilmesini planlıyor.

Bunun belki de bir adım ötesi, Sydney ile New York arasında direkt bir uçuş başlatmak olabilir.

Ancak bu uçuşların son derece uzun süreli ve bu yüzden yolcular açısından oldukça zorlayıcı olduğunu da hemen ekleyelim.