Thai Airways: Aşırı kilolu yolcu uçamaz!

Tayland Havayolları Thai Airways’in aldığı karar, aşırı kilolu yolcuları kızdırdı.

Şirket, filosuna kattığı uzun menzilli Boeing 787-9 uçaklarının Business Class’ında, bel çevresi 142 santimetreden daha geniş olan yolcuları uçurmayacak.

Ortalamanın üzerinde kiloluysanız, giderek küçülen ve koltuk aralıkları daralan uçak koltuklarına sığmakta güçlük çekiyorsunuz.

Nasıl uçacaksınız?

Tek çare, iki koltuk birden mi satın almak?

Dünya nüfusu hızla obeziteye doğru ilerlerken Thai Airways ilginç bir karara imza attı. Havayolu, Boeing 787-9 tipi uçaklarının Business Class’ında, bel çevresi 142 santimetreden daha geniş olan yolcuları uçurmayacak.

Şişman yolcular, koltuğa oturduklarında kemerlerini bağlayamıyor. Kabin memurlarının ek kemer vermesi gerekiyor. Burada da ciddi bir sorun ortaya çıkıyor.

Çünkü koltukların orijinal tasarımlarında kemerlerde ‘airbag’ sistemi yer alıyor. Acil durumlarda airbag otomobillerde olduğu gibi yolcu için ek güvenlik sağlıyor.

Bu nedenle kemere ek yapılması mümkün değil. Yani kilolu, beli 142 santimetreden kalın olan yolcular Thai Airways’in 787-9’larında uçamayacak.

Ücretini ödeseler de airbag bulunmayan emniyet kemerinin olduğu Economy Class’a geçmeleri gerekecek.

Son yıllarda aşırı kilolu yolculara karşı özellikle ABD’de havayollarının uygulamaları sık sık gündeme geliyor.

Uçaktan atılanlar… Rencide edici bir şekilde iki kişilik koltuk satın alınmasının talep edilmesi en çok şikâyet edilen konuların başında yer alıyor.

Bu konuda kilolu yolcular havayollarından anlayış bekliyor.

Hangi kurallar uygulanıyor?

  • Aşırı kilolu yolcuların hareket sorunu nedeniyle acil çıkış kapılarının önündeki koltuklar verilmiyor. Buradaki değerlendirmeyi kabin amiri yapıyor. Gerekirse yolcunun yeri değiştirilebiliyor.
  • Kalkış öncesinde tüm yolcular ve uçuş ekibinin kemerlerini bağlaması gerekiyor. Aşırı kilolu yolcularda ise kemer yetersiz gelirse kabin memurları ek kemer getiriyor. Böylelikle yolcular emniyetle koltuğuna bağlanması sağlanıyor.
  • Uçakta boş yer varsa, kilolu yolcu boş bir koltuğa alınabiliyor. Ama uçak tamamen doluysa bu değişiklik yapılamıyor.

İki koltuk alınabiliyor mu?

Bazı kilolu yolcular, daha rahat seyahat için ekstradan bir koltuk daha satın alabiliyor.

Bu durumda normal oturulacak yerin yanındaki koltuk, satışa kapatılıyor. Kimisi ise Economy yerine, daha geniş en ve koltuk aralıklarına sahip Business Class’ta uçmayı tercih ediyor.


Posted

in