Qatar Airways, Moskova Vnukovo Havalimanı’na Ortak Oluyor

Qatar Airways, sürpriz bir kararla, yolcu sayısı bakımından Moskova’nın ve aynı zamanda Rusya’nın üçüncü büyük havalimanı konumundaki Vnukovo’ya (IATA: VKO, ICAO: UUWW) ortak olacağını duyurdu.

Qatar Airways, Vnukovo Havalimanı‘ndan %25 oranında hisse satın alacak.

Söz konusu ortaklık duyurusu, Katar Şeyhi Temim bin Hamad es-Sani’nin Rusya’ya düzenlediği resmî ziyaret sırasında açıklandı.

Taraflar arasındaki sürecin iki ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

Qatar Airways ile Vnukovo Havalimanı arasındaki ortaklığın mâlî ayrıntıları hakkında ise bilgi verilmedi.

Vnukovo Havalimanı’nın %75 oranındaki bölümü iş adamı Vitaly Vantsev’e, geri kalan %25’lik bölümü ise devlete ait. Qatar Airways’in satın alacağı söylenen payın Vantsev’den mi yoksa Rus devletinden mi geleceği henüz belli değil.

Moskova Vnukovo Havalimanı

İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1 Temmuz 1941 tarihinde askerî kullanım amacıyla hizmete giren Vnukovo Havalimanı, yılda yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet veriyor.

Vnukovo, 15 Eylül 1956 tarihinden bu yana sivil uçuşlara ev sahipliği yapıyor.

Aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu 30 kadar havayolunun sefer yaptığı bu havalimanına, ilginçtir, Qatar Airways’in uçuşu bulunmuyor.

Qatar Airways’in Moskova uçuşları Domodedovo Havalimanı’na yapılmakta.

Bilindiği üzere halihazırda, Katar Varlık Fonu, Londra Heathrow Havalimanı İşletmesi’nin %20 oranında hissesine sahip. Aynı fon, 2016 yılında da Rusya’nın St. Petersburg Havalimanı’nın %25 oranındaki payını 238 milyon Euro karşılığında satın almıştı.

Bununla birlikte, bir havayolu şirketinin yabancı bir ülkedeki bir havalimanına ortak olduğu örnekler çok fazla değil.

Bakalım Qatar Airways’in bu hamlesi ticarî açıdan neler getirecek?