İçinden Yol Geçen Havalimanı

Cebelitarık Havalimanı hiç şüphesiz ki dünyanın en sıra dışı havalimanlarından bir tanesi.

(IATAGIBICAOLXGB)

İçinden yol geçen havalimanı olarak da bilinen bu şirin meydan, Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nun birleştiği yerde bulunuyor.

İspanya topraklarında gibi görünse de 33.000 kişinin yaşadığı Cebelitarık aslında, İngiltere’ye bağlı bir yer.

Bu yüzden Cebelitarık Havalimanı, İngiltere’nin yönetimi altında.

Cebelitarık Havalimanı

İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilen ve halihazırda İngiltere Savunma Bakanlığı’na ait olan havalimanı, Cebelitarık hükûmeti tarafından işletiliyor ve hem askerî hem de sivil amaçla kullanılıyor.

Havalimanının tam ortasından geçen Winston Churchill Bulvarı, burayı farklı kılan en önemli özellik.

Cebelitarık Havalimanı

Uçakların iniş veya kalkış yapmadığı sırada araç ve yaya trafiğine açık olan bu bulvar, gerektiği anlarda adeta bir demiryolu hemzemin geçidi gibi kapatılarak, uçakların hareketi bekleniyor.

Cebelitarık Havalimanı ve ortasından geçen yol

2018 yılı Nisan ayı itibarıyla burada en yoğun günde sadece 7 sefer yapılıyor.

Her bir iniş veya kalkış için uçakların 10 dakikaya ihtiyacı olduğunu var saysak, Winston Churchill Bulvarı’nın gün içerisinde iki saati aşkın bir süre trafiğe kapandığını söyleyebiliriz.

Cebelitarık Havalimanı – hemzemin geçit
Cebelitarık Havalimanı

Buna bir çare olarak bundan 10 yıl kadar önce bir tünel projesi başlatılmışsa da henüz bir ilerleme kaydedilebilmiş değil.

Bristol, Londra Gatwick, Londra Heathrow, Manchester ve Fas’ın Tanca (ve oradan Kazablanka) kenti, Cebelitarık Havalimanı’ndan tarifeli sefer yapılan noktalar.

İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık’a ilişkin süre gelen egemenlik tartışması, havalimanının durumunu da derinden etkiliyor.

İspanya burada 1713 yılından beri süren İngiliz egemenliğini tanımıyor.

Bu yüzden havalimanına yapılacak seferlere ilişkin uzunca bir dönem devam eden anlaşmazlıklar, 2006 yılında imzalanan bir anlaşma ile çözülmüştü.

Bu gelişme üzerine İspanyol havayolu şirketi Iberia, 16 Aralık 2006 tarihinde Madrid – Cebelitarık seferlerini başlatmıştı.

Ancak bu hattın ömrü çok kısa olmuş ve Iberia, talep yetersizliği sebebiyle 28 Eylül 2008 tarihinde bu hattı kapatmıştı.

Yılda yaklaşık 600.000 yolcunun faydalandığı havalimanına günümüzde sefer düzenleyen havayolu şirketleri British Airways, easyJet ve Royal Air Maroc Express.

Ancak İngiltere’nin halen içerisinde bulunduğu Brexit süreci, Cebelitarık’ın ve dolayısıyla buradaki havalimanının durumunu da yeniden tartışmalı hale getirdi.

Avrupa Birliği’nden ayrılmak istemeyen Cebelitarık hükûmetinin ne yönde karar vereceği merakla bekleniyor.


Posted

in