Havalimanları Ne Kadar Dakik?

Uçakla seyahatin en can sıkıcı noktalarından bir tanesi, uçuşlarda yaşanan gecikmelerdir.

Gecikmelerin bazıları münferitken, kimi havalimanlarında bu durum kronik hâle gelmiştir. Zamanında varan uçaklar bile bir sonraki uçuşta tehire girer. Yolcular mümkünse bu gibi havalimanlarını kullanmak istemezler.

OAG (Official Airline Guide) tarafından her yıl düzenli bir biçimde yapılan ve havalimanlarının performansını dakiklik açısından ele alan çalışmanın 2017 yılı sonuçları yayımlandı.

Söz konusu çalışmadaki dakiklik kavramı, bir havalimanına iniş gerçekleştiren veya o havalimanından kalkış yapan uçağın, tarifede belirtilen zamanında varış ve zamanında kalkış saatine ne kadar uyduğunu ele alıyor.

Dakiklik Performansı ya da İngilizce deyimiyle On-Time Performance (OTP), tarifeye göre 15 dakikaya kadar olan gecikmeleri tehir olarak değerlendirmiyor.

OAG’nin 2017 yılı çalışmasında, dünya genelinde en fazla uçuş yapılan ilk 250 havalimanının verileri kullanıldı. Toplam 57 milyon uçuşun varış ve kalkış saatleri incelendi.

Her bölgedeki en işlek ilk 10 havalimanı sıralandı. Sıralamada, zamanında kalkış oranı ile zamanında varış oranı arasındaki fark dikkate alındı.

Ve havalimanları, aradaki bu fark en büyük olandan, en az olana doğru sıralandı.

Zamanında kalkış ile zamanında varış arasındaki farka göre sıralama yapılmasının ardında yatan mantık şu:

Bir havalimanındaki zamanında kalkış oranı, zamanında varış oranından yüksekse, söz konusu havalimanı yer hizmetleri operasyonunu verimli bir biçimde gerçekleştiriyor ve varan uçağın kaybettiği zamanın bir bölümünü yerde telafi ediyor.

Bunun tam tersi olan durumda ise havayolu şirketleri, yerde zaman kaybediyor veya bir başka deyişle, yer hizmetleri operasyonunda sıkıntı yaşanıyor anlamına geliyor.

İşte bölgelere göre uçuş sayısı en fazla havalimanlarının 2017 yılı dakiklik performansları:

Havalimanı Dakiklik Performansı (Avrupa)
Havalimanı Dakiklik Performansı (Orta Doğu – Afrika)
Havalimanı Dakiklik Performansı (Asya-Pasifik)
Havalimanı Dakiklik Performansı (Kuzey Amerika)
Havalimanı Dakiklik Performansı (Güney Amerika)

Posted

in

,