Cidde_Havalimanı_Jeddah_Airport_May 2011_002

Cidde Havalimanı’nın İmtiyaz Sözleşmesi İptal Edildi

Suudi Arabistan, Cidde Havalimanı’nın imtiyaz anlaşmasını iptal etti.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi (GACA), Changi Airports International ve yerel Suudi ortağı Saudi Naval Support şirketine, Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’nı işletmek için verdiği imtiyaz sözleşmesini feshettiğini bildirdi.

İki şirkete havalimanını 20 yıl süreyle işletme yetkisi veren sözleşme 2017 yılının Nisan ayında imzalanmıştı. Anlaşmanın neden iptal edildiğine dair ayrıntılı bilgi verilmedi.

Changi ve Saudi Naval Support şirketinden oluşan konsorsiyum, GACA’dan sözleşmenin iptal edildiğine dair resmi bilginin geldiğini doğruladı ve “GACA’nın incelemesi için gerekli belgeleri sunmuş ve imtiyaz hakkının kazanılmasından önce gerekli tüm onayları almış olduklarının” altını çizdi.

Suudi Arabistan, son yıllarda havalimanlarını özelleştirme ve yönetimini yabancı şirketlere vermek yoluna gitmişti.

Ülkemizden TAV Havalimanları Holding, Medine Havalimanı’nın yap-işlet-devret projesi için ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile birlikte Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA ile Ekim 2011’de sözleşme imzalamıştı.

Suudi yönetimi Yanbu, Qassim ve Hail’de hava limanları geliştirmek ve işletmek için de TAV’ın da bulunduğu bu konsorsiyumu seçmişti.

2016 yılında da Riyad Havalimanı 5. Terminali’ni yönetmesi ve işletmesi için Dublin Havalimanı Otoritesi ile (DAA) sözleşme imzalanmıştı.


Posted

in