Schiphol Group, ABD’de Büyümek İstiyor

Hollandalı havalimanı işletmecisi Schiphol Group, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) varlığını büyütmek istiyor.

Schiphol Group halihazırda ABD’nin en önemli kentlerinden New York’ta bulunan JFK Havalimanı’ndaki Terminal 4’ün işletmecisi hüviyetini taşıyor.

Bu terminali işleten JFK International Air Terminal adlı şirketin CEO’su Gert-Jan de Graaff yaptığı açıklamada, Schiphol Group olarak ABD’de büyümek istediklerini ve bu amaçla muhtemel fırsatları araştırmaya devam ettiklerini belirtti.

Trump yönetiminin başkent Washington’daki Dulles ve Reagan havalimanlarının işletmesini özelleştireceği söylentileri, Schiphol Group’un radarına takılmış durumda.

Grup, New York JFK Terminal 4’ün yanı sıra, Avustralya’daki Brisbane Havalimanı’nın işletmeci şirketinde de %19 oranında pay sahibi.

New York JFK’de Durum Farklı

Terminal binalarının işletimi açısından bakıldığında, New York JFK Havalimanı ABD için son derece sıra dışı bir örnek.

Zira ABD’de havalimanları genelde bulundukları şehrin belediyeleri tarafından birer devlet örgütü şeklinde işletiliyor.

JFK’de ise durum oldukça farklı.

Bu önemli havalimanında günümüzde faal durumda altı farklı terminal binası bulunuyor ve her bir terminal binasının işletmecisi farklı bir şirket.

Havalimanının bir bütün olarak işletmecisi ise Port Authority of New York and New Jersey adlı devlet kurumu.

Bu yönetim yapısı, özellikle kasırga, kar fırtınası gibi sıra dışı durumlarda koordinasyonun sağlanması ve terminallerin birbirlerine yardım etmesi noktasında büyük sıkıntıya yol açıyor.

New York JFK Havalimanı

New York JFK Havalimanı’ndaki Terminaller

Terminal 1: Bu terminal, Terminal One Group adlı konsorsiyum tarafından işletiliyor. Air France, Japan Airlines, Korean Air ve Lufthansa, bu konsorsiyumu oluşturan havayolu şirketleri. Aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu 20 civarında havayolu, Terminal 1’i kullanmaktadır.

Terminal 2: Delta Air Lines tarafından işletiliyor ve tamamen bu havayolunun uçuşları için kullanılıyor.

Terminal 4: Terminal 4, JFK International Air Terminal adlı şirket tarafından işletiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu şirket, Hollandalı Schiphol Group’a ait. ABD’de, yabancı bir havalimanı işletmecisi tarafından yönetilen ilk (ve tek) terminal olma niteliğini de taşıyor. Bu terminalin en başta gelen kullanıcısı, %60 oranındaki payıyla Delta. Bununla birlikte 30’dan fazla Avrupalı ve Asyalı taşıyıcı Terminal 4’e yanaşıyor.

New York JFK Havalimanı Terminal Haritası

Terminal 5: JetBlue tarafından işletilen bu terminal, 2008 yılında hizmete girmiştir. Fin asıllı Amerikalı ünlü mimar Eero Saarinen tarafından tasarlanarak 1962 yılında hizmete giren ünlü TWA Flight Center’ın hemen arkasında bulunmaktadır. Bilindiği üzere bu ikonik bina bu yılın sonlarına doğru otel olarak yeniden kullanıma açılacak.

Terminal 7: İlk olarak 1970 yılında BOAC ve Air Canada için hizmete açılan Terminal 7 günümüzde, British Airways tarafından işletilmektedir. Bina, ABD’de tek bir havayolu şirketi tarafından işletilen tek terminal olma özelliğine sahiptir. Terminal 7’yi British Airways’in yanı sıra, Iberia, Qantas, ANA, LOT, Aerolíneas Argentinas, Icelandair, Interjet, Qatar Airways ve Ukraine International Airlines firmaları da kullanmakta. British Airways tarafından yürütülen ve 2018 yılının sonuna kadar tamamlanması hedeflenen 67 milyon USD tutarındaki bir projeyle, bu terminalin baştan aşağıya yenilenmesi planlanıyor.

Terminal 8: American Airlines tarafından işletilmektedir. American gibi oneworld ittifakı üyesi olan Cathay Pacific, Finnair, LATAM Brasil, LATAM Chile, Qatar Airways ve Royal Jordanian, Terminal 8’e uçan diğer havayollarıdır.


Posted

in