London Heathrow Terminal 5_001

Heathrow Havalimanı İşletmesi Bölünüyor mu?

Kapalı alanlarda yön bulma uygulamaları konusunda uzmanlaşmış, İngiltere merkezli bir firmayla yaptığımız bir görüşmede ilginç bir şey öğrenmiştik.

Londra Heathrow Havalimanı tek bir işletmeci tarafından yönetiliyor olsa da her bir terminalin ayrı birer alt yönetimleri daha bulunuyormuş.

Ve havalimanı genelini kapsayan yeni bir proje yapıldığında, işte tüm bu alt yönetimlerle ayrı ayrı görüşüp ikna etmek gerekiyor.

Tabii ki bu durum ciddi anlamda verimsizliğe yol açıyor.

Bilindiği üzere üzere Heathrow’da 2’den 5’e kadar dört farklı terminal bulunuyor. (Terminal 1 kapatılarak, Terminal 2’nin genişleme alanı olarak kullanılmıştı)

Londra Heathrow Havalimanı (2015)

Heathrow Havalimanı İşletmesi Bölünüyor mu?

Aralarında British Airways’in de bulunduğu bir çok havayolunun çatı şirketi konumundaki IAG, İngiliz sivil havacılık idaresine başvurarak, Heathrow’daki terminallerin işletmecilerinin tamamen ayrılmasını talep etti.

IAG bu talebine gerekçe olarak, terminaller arasındaki işletmeci ayrımının Heathrow’da çok yüksek olan havalimanı vergileri noktasında sağlanabilecek rekabeti ve yolcu deneyimine yönelik olarak yapılabilecek iyileştirme fırsatlarını gösterdi.

IAG CEO’su Willie Walsh konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, her bir terminalin işletmecisinin farklı olması durumunda maliyetlerin azaltılabileceği, finansal kaynakların çeşitlendirilebileceği ve daha da önemlisi, terminallerde yapılacak iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerinin zamanında tamamlanabileceğini iddia etti.

Londra Heathrow Havalimanı

Walsh böyle bir ayrımın sektörde ilk defa yapılmayacağını, ABD’de ve Avrupa’da bunun örnekleri olduğuna dikkat çekti.

Gerçekten de mesela New York JFK Havalimanı’ndaki Terminal 7, British Airways tarafından işletiliyor.

Benzer şekilde, Münih Havalimanı’ndaki Terminal 2, Flughafen München GmbH (%60) ve Lufthansa (%40) tarafından ortaklaşa yönetiliyor.

Heathrow Havalimanı yönetimi ise Willie Walsh ile aynı fikirde değil.

Havalimanı adına açıklama yapan bir sözcü, JFK’de aktarma yapan yolcuların ne büyük zorluklar çektiğinin bilinen bir gerçek olduğunu söylüyor.

Münih Havalimanı’nda ise tek bir havayolu şirketinin hâkim konumda olduğunu belirten sözcü, bu yüzden Münih’in Heathrow için bir örnek teşkil edemeyeceğini vurguluyor.

Zaten Heathrow’daki mevcut durumda, tam kapasiteye çoktan ulaşıldığından, terminaller arası bir rekabetin pek de mümkün olmadığı belirtiliyor.

Ancak havalimanının genişletilme projesi kapsamında inşa edilecek üçüncü pist ve yeni terminal sayesinde böyle bir imkânın doğabileceği ileri sürülüyor.

Londra Heathrow Havalimanı (2032)

British Airports Authority

Bundan 10 yıl kadar önce İngiltere’nin önde gelen havalimanları, British Airports Authority (BAA) adlı kurum tarafından işletilmekteydi.

2006 yılında İspanyol Ferrovial grubunun liderliğindeki konsorsiyum tarafından satın alınan BAA, portfoyündeki 7 büyük havalimanı ile İngiliz Rekabet Kurumunun dikkatini çekmekte gecikmemişti.

İşletmesini yürüttüğü Heathrow, Gatwick, Stansted, Southampton, Glasgow, Edinburgh ve Aberdeen havalimanları ile özellikle başkent Londra’da ve İskoçya’da bir tekel oluşturduğu yönünde bulgular ortaya konulunca, BAA’in, Stansted ve Gatwick havalimanlarının her ikisini ve üç İskoç havalimanınından herhangi birini satması gerektiğine karar verilmişti.

BAA neticede, Gatwick, Stansted ve Edinburgh havalimanlarını portföyünden çıkarmıştı.

Şirket ayrıca isminde değişikliğe giderek, işletmekte olduğu her bir havalimanı için ayrı bir isim tercihinde bulunmuştu. (Örnek: Heathrow Airport Holding)

Neticede yakın bir gelecekte, Londra Heathrow Havalimanı’nda bulunan terminallerin işletmecisinin ayrılması gibi bir durum mümkün görünmüyor.


Posted

in