2040 Yılı Yolcu Sayısı Tahminleri

2017 istatistiklerine göre dünya genelinde yılda yaklaşık 7,6 milyar yolcu havayolu ile seyahat ediyor.

Gerek dünya nüfusu ve gerekse satın alma gücündeki artışla birlikte daha fazla kişinin uçak seyahatini satın alabilir hale gelmesi, önümüzdeki yıllarda havayolunu kullanacak yolcu sayısının da buna paralel bir biçimde ciddi oranda artıracaktır.

Airport Council International (ACI) tarafından hazırlanan ve 2017-2040 yılları arasında meydana gelecek değişimi öngören çalışmada, yukarıda belirttiğimiz artış beklentisi çok daha açık bir biçimde görülmekte.

25 senelik bir süre zarfını kapsayan çalışmaya göre, söz konusu dönemde yolcu sayısındaki yıllık ortalama artış oranı %4,5 olacak ve 2040 yılında dünya genelinde uçakla seyahat edenlerin sayısı 22,2 milyara ulaşacak.

Bir başka deyişle, 25 sene içerisinde sekördeki yolcu sayısı üçe katlanacak.

Bu muazzam büyümeye en büyük katkı, %38,8 oranıyla Asya-Pasifik bölgesinden gelecek. Avrupa ve Orta Doğu, en fazla büyüyen ikinci ve üçüncü pazar olacak.

Aynı dönemde hava kargodaki yıllık ortalama artış oranı ise %2,5 mertebesinde gerçekleşecek.

ACI’ın tahminlerinde dikkat çeken bir başka nokta, uçak hareketlerindeki yıllık ortalama %1,9 olarak beklenen artış oranı.

Bu durum bize, önümüzdeki yıllarda havayolu şirketlerinin kullanacakları uçakların ortalama yolcu kapasitelerinin günümüze kıyasla artacağını gösteriyor.

Havayolu ile seyahat eden yolcu sayısı (2016-2040)

En büyük havayolu pazarları sıralamasında ABD, neredeyse sivil havacılığın başladığı ilk yıllardan beri sürdürdüğü liderliği kaybedecek.

2040 yılına gelindiğinde Çin, %18,2 oranındaki pazar payıyla dünyanın zirvesinde olacak.

Onu, %13,9 ile ABD ve %6,4 ile Hindistan takip edecek.

2022 yılında, gelişmekte olan ülkelerdeki uçak yolcusu sayısı, gelişmiş ülkeleri geçecek. 2040 yılında, uçak yolcularının %60’lık bölümü, gelişmekte olan ekonomilerden gelecek.

ACI’ın çalışmasında, en fazla büyüyecek ülkeler de sıralanmış.

Listenin ilk sırasında, %8,4 oranında yıllık ortalama büyüme ile Vietnam bulunuyor.

Vietnam’ı Hindistan ve İran takip ediyor. Ve listenin ilk 10 sırasındaki ülkelerin tamamı “gelişmekte olan” kategorisinde yer alıyor.


Posted

in