Dubai Airport_Emirates_Boeing 777

Dubai Havalimanı, Huawei ile İşbirliği Yaptı

Yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük üçüncü havalimanı olan Dubai, teknoloji devi Huawei ile bir işbirliği yaptı.

Taraflar arasındaki işbirliği ile inşa edilecek modüler veri merkezi (Modular Data Center) sayesinde Dubai Havalimanı, dünyanın en önde gelen “akıllı” havalimanlarından bir tanesi olacak.

Dubai, modern İpek Yolu üzerindeki çok önemli bir aktarma noktası niteliğine sahip. Çin’den gelen büyük yük gemileri ipek, porselen ve çay yerine artık bilgisayar, cep telefonu ve network bağlantı cihazları gibi yüksek teknoloji içerikli ürünler taşıyor.

Bu çok önemli trafiği kaybetmenin maliyetinin ne kadar büyük olacağının bilincinde olan Dubai Havalimanı, 2020’li yıllara şimdiden yatırım yapıyor.

Dubai Veri Merkezi

Dubai Havalimanı’ndaki Terminal 2 binasının yakınında inşa edilen veri merkezi tamamen bittiğinde, her biri 10 kW güce sahip 100 adet kabinetten oluşacak.

Veri merkezi %99,98 oranında erişilebilir olacak ve yıl boyunca toplamda en fazla 1,6 saat kesinti meydana gelebilecek.

Bu gibi veri merkezlerinin ne kadar sıcaklık ürettiği ve Dubai’nin hava şartları düşünüldüğünde, yapılması hedeflenen işin zorluğu daha iyi anlaşılabilir.

Yeni tesisin, tasarım ve inşaat açısından, Uptime Institute tarafından “Tier III” kategorisinde sertififalandırılan dünyanın ilk modüler veri merkezi olduğunu da hemen hatırlatalım.

Projenin hızlı bir biçimde tamanlanabilmesi ve sonraki yıllarda kolayca genişletilebilmesi amacıyla, Huawei’nin FusionModule 1000B modeli prefabrik çözümleri kullanılacak.

Böylece aynı büyüklükteki standart bir veri merkezinin inşaatının yarısı kadar bir sürede proje tamamlanmış olacak.

DXB Plus

2017’yi 88,5 milyon yolcuyla kapatması beklenen Dubai Havalimanı’nın, 2025 yılında yaklaşık 140 milyon yolcuya hizmet vereceği tahmin ediliyor.

Bu süre zarfında mevcut havalimanına kapasite artışı sağlayacak herhangi bir ilave bina yapılması planlanmıyor. Zira önümüzdeki onyılın ortalarından itibaren Dubai World Center (DWC) adlı yeni havalimanına geçiş olacak.

Dolayısıyla, yolcu sayısında yaşanması beklenen muazzam artış, havalimanının kapasitesinin inovasyon ve teknoloji yoluyla artırılmasıyla karşılanacak.

Bu amaçla başlatılan ve DXB Plus adı verilen programın hedefi, sektördeki oyuncuların çabaları bir araya getirerek, havayolu şirketlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek.

Yeni kurulan modüler veri merkezi, DXB Plus programının ihtiyaç duyduğu bilişim altyapısında son derece önemli bir rol oynayacak.

Zira bulut bilişim, büyük veri, nesnelerin interneti, gelişmiş network yapıları gibi gelecekte günümüze göre çok daha fazla ön planda olacak teknolojilerin desteklenmesinde, veri merkezleri kritik görevler üstlenecek.

Huawei tarafından inşa edilmekte olan yeni veri merkezi devreye girdiğinde, Dubai Havalimanı’ndaki tüm sistemlere hizmet verecek.


Posted

in

,