Heathrow’da “Yolcu Hizmet Bedeli” Düşürüldü

Havayolu şirketleri için dünyanın en pahalı havalimanlarından bir tanesi olan Londra Heathrow’da, yolcu hizmet bedellerinde büyük bir indirim yapıldı.

Ancak bu indirim sadece, İngiltere iç hatlarını kapsıyor.

Yani Heathrow’a uçan yabancı havayolu şirketleri, bu indirimden faydalanamayacak.

Hazırlanan yeni tarifeye göre Londra Heathrow’dan yapılan bir iç hat seferinde havayolu şirketinin, havalimanı işletmesine ödediği “yolcu başı ücret”, 15 Pound azaltıldı.

Söz konusu indirim bilet fiyatlarına yansıtılırsa, buradan bir iç hat uçuşuyla seyahat eden yolcular, uçak biletine 15 Pound daha az ödeyecek.

Heathrow’dan yılda yaklaşık 4,6 milyon iç hat yolcusunun faydalandığı düşünüldüğünde, yıllık indirim miktarının 35 milyon Pound civarında gerçekleşeceği söylenebilir. (yolcu hizmet bedeli, giden yolcu başına tahsil edildiğinde hesaplama 4,6 milyon / 2 x 15 Pound şeklinde yapılmıştır)

Ama havayolu sektöründe bilet fiyatı belirlenirken hesabın çok daha farklı bir biçimde yapıldığını biliyoruz. 🙂

Yani bu indirim, yolculardan ziyade havayolu şirketlerinin cebine gidebilir.

Londra Heathrow Havalimanı (2032)

Heathrow ayrıca, yolcu başı hizmet bedelinde yapılan bu indirim sonucunda belirlenen rakamın, önümüzdeki 20 yıl boyunca geçerli olacağını duyurdu.

Bu kadar uzun bir süre aynı fiyatın devam edecek olmasının ardında, Heathrow’un genişleme projesi yatıyor.

Üçüncü bir pist ve yeni terminal binasıyla artacak kapasite, Heathrow’a daha fazla iç hat uçuşunun yapılmasına imkân verecek.

Halen sekiz iç hat noktasının bulunduğu Heathrow, genişleme projesinin tamamlanacağı 2025 yılında bu sayıyı 14’e yükseltmiş olmayı hedefliyor.

IAG CEO’su Willie Walsh geçtiğimiz dönemde yaptığı bir açıklamada, Heathrow’daki yolcu hizmet bedellerinin düşürülmesi gerektiğini; aksi takdirde iç hat uçuşlarını artırmayacaklarını duyurmuştu.

Walsh açıklamasında, bir hatta uçuş başlatma kararının, kârlılık analizi çerçevesinde havayolu şirketleri tarafından yapıldığına dikkat çekmişti.

Neticede Heathrow yönetimi, havayolu şirketlerinin sesine kulak vererek, iç hat pazarını genişletmek amacıyla daha şimdiden kendisine düşeni yapmış oldu.


Posted

in