2017 Yılı, Uçuş Emniyeti Açısından Nasıl Geçti?

2017 yılı uçuş emniyeti açısından rekor derecede olumlu geçti.

The Aviation Safety Network (ASN) tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir rapora göre, yıl boyunca yolcu/kargo uçaklarının karıştığı sadece 10 ölümlü kaza meydana geldi.

Bu kazalarda toplam 44 kişi hayatını kaybetti.

2017 yılında meydana gelen uçak kazaları

2017 yılı, Türk Hava Yolları adına sefer yapan MyCargo şirketine ait Boeing 747-400 tipi bir kargo uçağının, 16 Ocak günü Bişkek Manas Havalimanı’na inişi sırasında geçirdiği kaza ile başladı.

Bu kazada, uçakta bulunan dört kişilik mürettebatın yanı sıra, uçağın düştüğü köyde yaşayan 35 kişi hayatını kaybetti.

Yıl içerisinde hiç bir büyük yolcu uçağının kaza/kırıma uğramaması, sektörümüz açısından sevindiriciydi.

2017’nin ölümlü son kaza haberi ise 31 Aralık günü Kosta Rika’dan geldi.

Nature Air firmasına ait bir Cessna 208B, kalkış esnasında düştü.

İki mürettebat ve on yolcu olmak üzere, uçakta bulunan toplam 12 kişi hayatını kaybetti.

Neticede 2017 yılı, hem kaza, hem de bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı bakımından ticarî havayolu sektörünün rekor yılı oldu.

Yazımızın yayınlandığı an itibarıyla, 398 gündür herhangi bir jet motorlu yolcu uçağı kırıma uğramamış durumda. Sektör bu açıdan da rekor kırmakta.

Daha önce 2015 yılı 16 ölümlü kaza, 2013 ise 256 can kaybı ile tüm zamanların en olumlu yılları olarak listenin en üst sırasında yer alıyorlardı.

Yılda yaklaşık 37 milyon yolcu uçağı seferi yapıldığı düşünüldüğünde, ölümlü kaza oranının “4 milyon uçuşta 1” olduğu söylenebilir. Sadece yolcu seferleri açısından hesaplama yapacak olursak bu oran, 9,2 milyon uçuşta 1 kazaya kadar düşüyor.

Her 1 milyon uçuş başına, ölümlü yolcu uçağı kazaları (1977-2016)

Her yıl 7 milyar kişinin uçakla seyahat ettiği düşünüldüğünde, yıllar içerisinde uçuş emniyetinin ne denli gelişmiş olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Kazaların bir tanesi kalkış aşamasında, üç tanesi normal seyir esnasında, üç tanesi yaklaşma ve iki tanesi de iniş aşamasında meydana geldi.

Bu olumlu istatistiki sonucun sürpriz olmadığını belirten ASN Başkanı Harro Ranter, 1997 yılından bu yana yolcu uçaklarının karıştığı kazaların sayısında sürekli bir düşüş olduğunun altını çizerken, özellikle ICAO, IATA, Flight Safety Foundation gibi uluslararası kurumların ve tabii ki havacılık sektörünün çabalarının bunda önemli payı olduğunu söylüyor.

Havayolu 101 olarak biz de sektöre maşallah diyor, sıfır kaza istatistiklerinin haberini yapacağımız günlerin gelmesini temenni ediyoruz.

Ölümlü Kaza Sayıları (1946-2017)

Posted

in

,