Welcome to Atlanta Airport

Atlanta’daki Elektrik Kesintisi, ABD’deki Altyapı Tartışmalarını Alevlendirdi

Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı (ATL), 100 milyonu aşan yolcu sayısıyla bu bakımdan dünyanın bir numarası konumunda bulunuyor.

ATL’yi hub olarak kullanan Delta Air Lines burada yaklaşık %80 oranında pazar payına sahip.

Fakat 17 Aralık (2017) Pazar günü yaşanan bir olay Atlanta Havalimanı’nı çok farklı bir sebepten ötürü gündeme taşıdı.

Dünyanın bu en büyük havalimanında elektrikler kesildi.

Öğlen saatlerinde kesilen elektriğin tam manasıyla yeniden gelene kadar neredeyse 11 saat geçti.

Havalimanı bölgesinin elektrik tedariğini sağlayan Georgia Power adlı firmadan yapılan açıklamaya göre, yer altında bulunan bir tesiste meydana gelen yangın, söz konusu arızanın temel sebebi.

Tabii arızanın sebebi ne olursa olsun, bu kadar uzun süreli bir elektrik kesintisinin havalimanı operasyonuna yansıması son derece ağır oldu.

Noel döneminde, yani ABD’deki hava trafiğinin en yoğun olduğu günlerden bir tanesinde Delta, yaklaşık 1.400 uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı. (15 Aralık – 4 Ocak arasında ABD’de yaklaşık 50 milyon kişi havayolu ile seyahat ediyor)

İki günlük süre zarfında Atlanta Havalimanı’nda toplam 1.593 uçuş tamamen iptal edilirken, 735 uçuş gecikmeli olarak icra edildi.

Binlerce yolcu perişan oldu.

Atlanta Havalimanı’nda elektrikler kesildi (Aralık 2017)

Yolculara yapılan bilet iadeleri, uçuşların yeniden ayarlanması, yolcuların bir bölümünün otellere yerleştirilmesi ve muhtemel bagaj kayıp ve gecikmeleri düşünüldüğünde, Delta açısında ortaya vahim bir tablo çıkıyor.

Delta CEO’su Ed Bastian yaptığı açıklamada, arızanın sorumluluğunun Atlanta Havalimanı’nda mı yoksa Georgia Power firmasında mı olduğunu bilmediklerini ama kesinlikle, uğradıkları zararın tazmin edilmesi yoluna gideceklerini belirtti.

Bastian, Delta’nın gelir kaybının 25-50 milyon USD arasında olduğunu ve bu rakama, yolculara ödenecek olan tazminatların ve diğer masrafların dahil olmadığının altını çizdi.

Altyapı Tartışmaları Alevlendi

Bu kadar büyük bir havalimanında böyle bir sorunun yaşanması, ABD’deki havalimanın altyapı tartışmalarını alevlendirdi.

ABD’de her gün yaklaşık 2,5 milyon yolcunun ve onbinlerce personelin kullandığı havalimanları, gerçekten de dünyadaki emsallerinin bir hayli gerisinde kalmış durumda.

Gerek havalimanlarının fizikî durumu ve gerekse ülkedeki hava trafik kontrol sisteminin eskiliği, acil bir yenilenme ihtiyacına işaret ediyor.

2014 yılının Şubat ayındaki konuşmasında dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD’nin her geçen gün daha da gerileyen altyapı kalitesine değinirken, LaGuardia Havalimanı‘nı örnek göstermişti.

Biden konuşmasında, “Gözlerinizi bağlasam ve gecenin ikisinde sizi New York’un LaGuardia Havalimanı’na bıraksam; gözlerinizi açtığınızda, “Bir üçüncü dünya ülkesindeyim herhalde.” diye düşünürsünüz.” şeklinde bir ifade kullanmıştı.

Joe Biden’ın bu sert eleştirisinin ardından LaGuardia’nın yenilenmesi konusunda yapılan çalışmalara hız verilmiş ve “LaGuardia Uluslararası Havalimanı Ana Terminali Dizayn/Yapım/Finans/İşletim ve Bakım ve Onarım’ı kapsayan Yeniden İnşası Projesi”hayata geçirilmişti.

New York_LaGuardia Airport_LGA_redevelopement_2015
New York LaGuardia Havalimanı Yenileme Projesi

İş LaGuardia ile de kalmamış, New York JFK Havalimanı’nın yenilenmesi için de ayrı bir proje başlatılmıştı.

Zaten Amerikan Başkanı Donald Trump’ın yeni seçildiği günlerde en fazla dikkat çeken açıklamalarından bir tanesi, ABD’nin eskiyen altyapısını yenileme planlarına yönelik olandı.

Trump, ülkenin altyapısının kabul edilemez derecede eski olduğunu belirterek, topyekûn bir yenileme girişiminin başlatılacağını  duyurmuştu.

Yeni başkanın devreye sokmaya çalıştığı planın toplam maliyetinin 500 milyar USD ile 1 trilyon USD arasında olacağı tahmin ediliyordu.

New York JFK Havalimanı Yenileme Projesi

Halihazırda faaliyette bulunun büyük havalimanlarının yenilenmesi oldukça zor ve pahalı.

ABD’de sıfırdan inşa edilen en yeni havalimanının Denver’da olduğunu ve 1996 yılında tamamlandığını hemen belirtelim. Ve şu günlerde Denver Havalimanı’nın sadece bir terminalinde yapılması planlanan yenileme projesinin maliyeti 1,8 milyar USD.

Geçtiğimiz Kasım ayında onaylanan Kansas Havalimanı yeni terminal binası projesinin ise 1 milyar USD’ye mâl olması bekleniyor.

Bakalım Başkan Trump’ın planları ne kadar hayata geçirilecek ve ABD’deki havalimaları önümüzdeki dönemde ne kadar yenilenecek?


Posted

in