Amadeus GDS İlk PNR (7 Ocak 1992)

Ryanair ile Amadeus Yollarını Ayırıyor

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın bir numaralı havayolu şirketi olan Ryanair, dünyanın önde gelen GDS şirketlerinden Amadeus ile yollarını ayırma kararı aldı.

Ryanair’den yapılan açıklamaya göre, taraflar, aralarındaki mevcut ticarî anlaşmayı uzatma noktasında bir mutabakata varamadı.

Ryanair ve Amadeus böylece, 24 Eylül 2014 tarihinde imzaladıkları anlaşmayla başlatmış oldukları işbirliğine,15 Aralık 2017 tarihinde son verecek.

1 Kasım 2014 tarihinden bu yana Ryanair uçuşları, Amadeus’un rezervasyon sistemlerinde listelenmekteydi.

Şirket öte yandan, sektörün diğer büyük GDS şirketlerinden Travelport ve Sabre ile çalışmaya devam edecek.

Hatırlanacağı üzere Ryanair bundan üç dört sene kadar önce, ezeli rakibi easyJet’i takip ederek iş modeli dönüştürmeye başlamış ve iş amaçlı seyahat eden yolcu segmentiyle daha fazla ilgilenir hale gelmişti.

Bu çerçevede GDS şirketleriyle masaya oturan Ryanair, Travelport ile başlamak üzere 2014 yılı içerisinde Sabre ve Amadeus’la da anlaşmaya varmıştı.

On yılı aşkın bir süre GDS’lerden ve acente kanalından uzak duran Ryanair’in 2014 yılındaki bu hamlesini şu şekilde yorumlamak gerekiyor.

Ryanair’in yapmış olduğu stratejik değişiklik, sıradan acentelerden ziyade, büyük kurumsal şirketlere hizmet veren Seyahat Yönetimi Şirketleri (Travel Management Company) ve kendi seyahat yönetimi birimleri üzerinden rezervasyon yapan kurumsal firmaları hedefliyordu.

Şirketin CMO’su Kenny Jacobs o tarihlerde yaptığı bir açıklamada, halihazırda hizmet verdikleri yolcuların %22’sinin iş amaçlı seyahat edenler olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bu oranı artırmayı hedeflediklerini belirtmişti.