Mototok Spacer 8600, Şimdi de Dubai’de Test Ediliyor

Alman Mototok firması tarafından geliştirilip üretilen, “elektrikli” ve “uzaktan kumandalı” push-back araçları şimdi de Dubai Havalimanı’nda denenmeye başlandı.

Instagram’da Dutchbird757 takma adını kullanan ve Flydubai adlı havayolu şirketinde Boeing 737 pilotu olduğunu anladığımız bir kişi, Mototok Spacer 8600 modeli push-back aracının, kendi uçaklarına hizmet verdiğini duyurdu.

Mototok Spacer 8600, Dubai Havalimanı’nda…

Dubai merkezli yer hizmetleri firması Dnata ile işbirliği yapan Mototok böylelikle, Londra Heathrow’un ardından dünyanın önde gelen bir diğer havalimanına ilk adımını atmış oldu.

Hatırlanacağı üzere, Airbus’ın dar gövdeli uçakları için kullanılan yeni araç, öncelikle Londra Heathrow Havalimanı’nda devreye girmişti.

Mototok Spacer 8600 modeli beş adet yeni nesil push-back aracı, British Airways’in Heathrow’daki ana üssü konumundaki Terminal 5’te geçtiğimiz Ağustos ayından beri kullanılıyor.

Mototok, ülkemizde “akrep” olarak tâbir edilen sistemle çalışıyor. Yani uçakla araç arasındaki bağlantı için bir push-back demirine ihtiyaç duyulmuyor. Araç, uçağın ön tekerleğini kavrayarak, hafifçe yukarı kaldırıyor.

Push-back operatörü, beline bir kemer gibi bağlı olan uzaktan kumanda sistemi ile Mototok’u son derece basit bir biçimde yönetiyor.

Mototok – uzaktan kumanda

Mototok bir kez şarj edildiğinde, 2-3 gün boyunca kullanmak mümkün. Araç, tek bir sarjla yaklaşık 25 kez push-back yapabiliyor.

Mototok’un diğer bir özelliği, aracın üzerinde dahili bir GPU (Ground Power Unit) bulunması. Havayolu şirketleri bu sayede, GPU hizmetine ihtiyaç duyduklarında bunu doğrudan Mototok üzerinden alabilecek.

2017 yılı sonuna dek British Airways’in tüm dar gövdeli uçaklarında kullanılması hedeflenen Mototok’un, geniş gövdeli uçakları da kapsaması amacıyla, daha yüksek itme gücüne sahip olan Spacer 195 modeli araç üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Spacer 195’in tam anlamıyla hazır hale gelmesi, Dubai gibi, geniş gövdeli uçakların yoğun bir biçimde faaliyet gösterdiği havalimanlarında özellikle ön plana çıkabilir.


Posted

in